Skip to main content
  • alexander kowalski
  • 9.10.2012.

Alexander Kowalski – vičite ako želite još

United Electronic Sound ovu će subotu 13. listopada u Zagrebu upriličiti novi nastup berlinskog techno virtuoza Alexandra Kowalskog s kojim smo popričali malo o  njegovom live actu, putovanjima, Berlinu, ali i after partijima.

Naslovna foto

alexander kowalski

Miljenik publike, ali i kritike, koja ga je proglasila najboljim producetom, najboljim izvođačem live act-a, te ga dva puta nominirala za German dance award prošli put u Zagrebu naime nije uspio nastupiti, zato ga iznimno veseli nova prilika.

Ove smo te godine imali priliku čuti u Splitu, Rijeci i Dubrovniku ranijih godina u Rovinju, i sad u Zagrebu. Jesi li imao vremena za obilazak nekih od tih gradova i kako ti se sviđa naša mala zemlja?

Imao sam premalo vremena za istraživanje, ali jako mi se sviđa vaša zemlja, mislim da ću sljedeće ljetnje praznike svakako provesti u Hrvatskoj.

Neka anegdota s nastupa u Hrvatskoj, koji te se grad najviše dojmio?

Najviše mi se svidio Dubrovnik, prekrasna stara jezgra grada sa savršenim okruženjem, a kad pričamo o anegdotama, ovu posljednju vjerojatno znate, 10 minuta prije mog nastupa u Zagrebu policija je prekinula party. Ali takve se stvari događaju i zato sam sad ponovno ovdje.
 
Uz današnju tehnologiju što za tebe znači live act, kojim opisuješ i svoje nastupe?

Za nekoga je live act kad DJ jednostavno stisne live i učini par stvari s FX-om i to je to…Naravno postoji  dosta toga što pripremim prije nego odvrtim live set. Nemoguće je sve izvesti u letu. Ploče i stvari koje miksam su prekompleksne za sve to, ali volim imati mogućnost da ih aranžiram na način na koji želim u trenutku kad sam na stageu. Želim vidjeti reakciju publike i to je najbolji način na koji im mogu pružiti ono što žele.

Kako gledaš na poreze koje GEMA nameće u sljedećoj godini klubovima u Berlinu, pogotovo onima koji rade duže od 8 sati? Misliš li da će to utjecati na elektronsku scenu u Njemačkoj?

GEMA ne ugrožava samo klubove u Berlinu, GEMA želi novac od svih klubova u Njemačkoj i stvarno se nadam da im taj zakon neće proći u toj mjeri, jer bi se zaista nanijela velika šteta njemačkoj klupskoj sceni . Morali bi se zatvoriti brojni klubovi koji ne bi mogli više plaćati GEMA-ine namete ili će se povećati cijene ulaznica i pića do te mjere da će se uvelike smanjiti broj onih koji su izdvajali novac za redovne izlaske. Iako sam član GEMA-e, mislim da na potpuno pogrešan način žele doći do svog cilja.

{soundcloud}https://soundcloud.com/damagemusicberlin/kowalski-suicide-circus{/soundcloud}

Održavaju li se još uvijek u najpoznatijim berlinskim klubovima afteri, do kada otprilike traju i imaš li neke preporuke?

Haha! Klubovi poput Tresora i Watergatea ne rade after partije, ali su otvoreni do 9 ili 10h. Zato klubovi poput Berghain i Kater Holzig (Ex Bar25) ne prestaju s glazbom uopće. Kad parti počne četvrtkom ne staje do ponedjeljka, ponekad i utorka. Mislim da je to zaista dovoljno dugo. Naravno postoje i manje lokacije. U biti u Berlinu možete svaki dan naići na party za sebe.

Kao glazbenik koji nastupa diljem svijeta gdje bi nam preporučio da otputujemo na nezaboravno party iskustvo i zašto?

Jedno od meni najdražih mjesta gdje sam nastupao je Japan. Oni su jednostavno ludi. Naravno u nekim su pogledima potpuno drugačiji od Europljana, ali znaju kako se zabaviti i moram priznati da imaju energije na pretek.

Što zagrebačka publika može očekivati u subotu 13. listopada od tebe?

Zbog činjenice da sam prošli put bio spriječen nastupiti, odvrtit ću za ovu priliku posebno dug live set u trajanju od najmanje 90 minuta u kojem će se naći dosta techno klasika. Ako budete htjeli još samo vičite dovoljno glasno. Stvarno se veselim svojoj publici i nastupu u Zagrebu. Vidimo se na plesnom podiju!

Uz Kowalskog u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo nastupit će i domaći DJ-i Pete Dux, Cet, Zero i Shi pe, a još jednom napominjemo ulaz je za sve posjetitelje besplatan. Ulaznice za United Electronic Sound možete besplatno preuzeti putem Entrio sustava ovdje.
 

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity desktop