Skip to main content
  • 25.07.2016.

Amirali: Jedan život nije dovoljan za svu glazbu…

Avanture su začin života, neistražena mjesta divnog, nepredvidivi, svježi, novi i katarzični prostori slobode od svega što te otežava – time bolje ako su popraćene glazbom.

 
Soundtrack ove glazbene hrvatske avanture tako na sam jug Jadrana, pod dubrovačko nebo, donosi i Croatia Music Adventures 2016., gdje ćeš 28. i 29. srpnja isplesati sve što te otežava s pogledom čvrsto usidrenim na staru gradsku luku i Lokrum. Drugi dan festivala dovodi nam i mladog irsko/kanadskog novopridošlicu koji je u prethodne 4 godine utisnuo svoj pečat na scenu eklektičnim spojem electronice, techna i housea, Amiralija. Pa smo ga priupitali za pokoje zrnce iskustava, znanja, planova i pouka i rezultat stoji niže. Posudi nam oko i uživaj!

 
1. Pozdrav Amirali. Kako je elektronička priča započela za tebe? Što je zapalilo plamen i možeš li se sjetiti prve trake koja te je usisala?
 
Pozdrav. Bio samu glazbi čitav život. Počeo sam uzimati satove klavira kada sam bio vrlo mlad i svirao klasične komade. U ranim teenagerskim godinama bio sam izložen sirovom elektroničkom zvuku Depeche Modea, Portisheada, Massive Attacka, Chemichal Brothersa, Radioheada i ta glazba me je ugrabila. Imao sam nekih 16 kada sam se preselio u Toronto, i tu sam prvi puta okusio uzbuđenje clubbing kulture i tu je ljubav spram stvaranja elektronike ujedno i započela.
 
2. Kakva je scena u Kanadi?
 
Trenutno sam baziran u Londonu u Velikoj Britaniji, ali kanadska scena raste svakodnevno i rekao bih da su Toronto i Montreal centri glazbene scene u Kanadi. Imamo organizacije koje vode neke od najboljih globalnih evenata kao što su Mutek, Picnic Electronik, Bestival i Unsound, da navedem samo neke.

 
3. Jesi li ikada očekivao da će tvoj "In Time" LP privući toliko pažnje? Koliko rada je uloženo u njegovo stvaranje?
 
Znao sam da će se dogoditi nešto veliko jer je Damian (Lazarus) i čitav Crosstown Rebels team bio pun podrške od prvoga dana i znali smo da se stvara nešto posebno. Trebalo mi je oko 8 mjeseci da dovršim album.
 
4. Do sada si svirao na važnim lokacijama i profilirao se i kao live performer i skladatelj uz DJ-ing. Preslikavaju li se vještine iz jednog područja u druga i koji nastup bi do sada naveo kao najdraži?
 
Stvari bi mi brzo dosadile kada si ne bih postavljao izazove i zaista uživam pristupati glazbi s raznolikih stajališta, zato volim raditi drugačije stvari. Trenutno radim s live bandom, o čemu ćete više čuti vrlo brzo. Moj učitelj glazbe je znao reći da jedan život nije dovoljan za svu glazbu, i to je vrlo istinito.
 
 
Imao sam toliko sjajnih gaža od početaka karijere da je zaista teško odabrati samo jednu. no ona koja mi je posebno ostala u sjećanju bila je kada sam drugi puta nastupao i Panorama Baru (Berghain) u Berlinu. Atmosfera tu noć je nešto što nikada neću zaboraviti.
 
5. Boss si svježeg novog "Dark Matters" labela. Koji je bio cilj iza stvaranja vlastitog labela? Daje li ti više kreativne slobode?
 
Cilj je bio ohrabrivati neobično. Glavni cilj je otkrivati i razvijati svježe nove talente. Label će mi također poslužiti kao platforma kako bih prikazao svoj rad i zaista mi daje više kreativne slobode. Uglavnom se fokusiramo na live actove, ali planiramo predstavljati široki spektar glazbe – sve od techna, preko apstraktnog popa do ambienta. Ne sijedimo trendove i ne ganjamo neki specifični zvuk. Naš cilj na Dark Mattersu je da poguramo granice i da prikažemo progresivnu glazbu na ivici inovacije.
 
6. Wild Card pitanje: Što te pogura u flow i što te inspirira? Koja je najvažnija stvar koju te je život do sada naučio?
 
Sve što se oko mene događa može poslužiti kao inspiracija, iako se vrlo lako može dogoditi da okolina postane distrakcija. Posljednjih 6 mjeseci vježbao sam meditaciju i moram reći da je zaista ostavila velik trag na kreativnosti. Svakako je potrebno i imati i određenu dozu discipline kako bi imao dobar ishod.
 
Život me naučio da budem pozitivan bez obzira na to što se događa; sve ostalo će se tada poravnati s tobom. Odabrati biti pozitivan i imati stav zahvalnosti će biti stvari koje će odrediti kako ćeš proživjeti život.
 
zahvaljujemo Amiraliju što je stavio neko vrijeme na stranu za domaće uši i oči, a ti si slobodna navratiti na digitalnu lokaciju na kojoj ćeš upecati više informacija o nadolazećoj glazbenoj avanturi. Pa za sve detalje o ulaznicama, lineupu, više o izvođačima i sve što živi oko ovih membrana navrati baš ovdje. Sretne vam bile ljetne pustolovine  – nove zore, nove ljubavi, nova glazba, staro uzbuđenje!
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk