Skip to main content
  • 10.08.2016.

DJ Bone (The Storytellers): Moj techno je Detroit techno. Odrastao sam uz njega..

Slobodan i nesputan  pod otvorenim nebom, unutar kamenih zidova, pod paskom svoje sasvim osobne mjesečine i siguran u soničnim rukama globalnih i domaćih od 11. do 13. kolovoza plešeš na Moondance festivalu.

 
Golemi lineup za 4. izdanje u trogirski Kamerlengo vodi one koji ispunjavaju elektroničke žudnje o plesnim katarzama beznadno ovisnih, a s nama su 13. kolovoza i momci koji su uparili senzibilitete ne bi li spajanjem stvorili nešto veće no što bi sugerirala samo suma dijelova. Nastaje dualna neutronska zvijezda glazbene naracije imena The Storytellers, a njeni članovi DJ Boone I Deetron ponosno premijeru ove nove elektroničke sineteze sipaju baš na Moondance bakanaliji. 

 
Pa smo tako zasjeli malo na čašicu razgovora s jednim polom Storytellersa i, Detroičaninu do kosti, DJ Boneu pročačkali misli u vezi, novog, starog, i nadolazećeg. Enjoy i vidimo se u tvrđavi Kamerlengo! Ti si sve one priče koje žive u tebi. Ispričaj ih!
 
1. Pozdrav gospodine Bone, skidamo kapu za još jednu uspješnu godinu. Kako je započeo put u elektroničkoj glazbi i kada si se prvi puta susreo s Deetronom?
 
Započeo sam s DJ-ingom nakon što je na mene utjecala glazba koju sam ču na glazbenom institutu i Electrifyin' Mojo i The Wizard koje sam uhvatio na detroitskim radio valovima. Nakon nekoliko godina Dj-inga shvatio sam da želim i trebam novi i drugačiji Detroit techno pa sam shvatio kako je vrijeme da započnem s produkcijama.
 
Upoznao sam Deetrona već nekoliko godina prije, ali smo se službeno povezali tek negdje 2006. za njegov Life Soundtrack koji je izašao na Music Manu. Zaista smo kliknuli i imali iznimno puno poštovanja jedan za drugoga mnogo godina. Čak smo gledali kako odrastaju klinci od onoga drugoga.

 
2. Je li to bila instant povezanost i što ste vidjeli jedan u drugom što vas je povezalo? Što za tebe razlikuje techno od svih ostalih žanrova? Koje je emocija tamo koju ti ništa drugo ne može dati zbog čega se iznova zaljubljuješ već desetljećima?
 
Povezanost se pojavila odmah, no bili smo prijatelji mnogo godina prije no što smo odlučili raditi zajedno. Uvijek mi se sviđala njegova glazba i redovno sam puštao njegova izdanja. On je bio jedan od rijetkih europskih producenata koji je imao teški funky aspekt u trakama.
 
Detroitski techno mi je u krvi. Bio je, jest i uvijek će biti najčišća forma nekomercijalne glazbene ekspresije i emocije. Tako je svaki puta kada imam Dj gažu. Uvijek postoji ljudski element među tonovima i tehnologijom zahvaljujući emociji (vibri) koju stvara Dj. Imati sjajne pjesme za pustiti i znati kada i KAKO ih pustiti je ključno.
 
Moj techno je Detroit techno. Odrastao sam uz njega tako da je on soundtrack moga života. Volim ga jer je bezvremenski. Techno je jedna stvar, ali Detroit techno je bezvremenski.
 
3. Već si se upario s Deetronom za "The Life Soundtrack". Je li ovo prvi puta da set surađivali na produkciji i koliko je na produkcije utjecala tehnika miksanja na tri decka?
 
Life Soundtrack je bio prva zajednička suradnja. Miksanje na tri decka je nužno za mene. Mislim da DJ-u daje sjajnu priliku da bude kreativniji i gura granice. Nije baš utjecalo na moj stil produkcije, ali uskoro bude. Na pomolu je poseban projekt koji se koncentrira oko setova na 3 decka.
{youtube}mX0a8f1h1cI{/youtube}
 
4. Kako su podiji prihvatili nedugo izdani "The Storytellers EP" i koje je priča koju ste njime željeli ispričati (ili je priča privatna i svaki slušatelj je može konstruirati za sebe kroz glazbu koja ga vodi)?
 
The Storytellers je dobro prihvaćen. Zaista sam sretan s reakcijama. Vinyl se rasprodao u roku od tjedan dana!
 
Radi se o tome da mi pričamo svoju priču na svoj način. Glazbene priče koje prenosimo kroz zvuk. I ove su trake stvorene za druge kako bi i oni sami mogli stvoriti ili izraziti svoje priče u specifičnom trenutku u vremenu. Zaista smo se trudili načiniti ih tako da se ne vrte samo 100% oko nas. Željeli smo da se svi osjećaju da je jedna (ili više) verzija pjesama baš njihova verzija.
 
5. Imat ćemo zadovoljstvo uhvatiti vas na nadolazećem izdanju Moondance festivala u Trogiru kao dio kolateralnog projekta koji je nastao simultano s EP-jem. Ponosni smo da će baš na Moondanceu započeti The Storytellers svjetski debi. Što nam donosite u staru tvrđavu i što spremate za ljeto i unutar margina Storytellers projekta u narednim mjesecima?
 
Ponosan sam na to da je premijera baš na Moondance festivalu. Mislim da to šalje poruku super komercijalnim velikim festivalima. Svirat ćemo b2b s hrpama najfunky techna koji poznajemo, hvatati vibru jedan od drugoga vodeći publiku kroz Storytellers svijet.

 
Već je u planu i već radimo na drugom EP-ju. Svako izdanje će eskalirati suradnju, i nadamo se u konačnici dovesti do turneju The Storytellers live acta.
 
6. Wild Card pitanje: Koji bi bio najbolji savjet koji bi mogao dati mladim Dj-ima i producentima? Što znaš sada što bi volio da si znao u početku?
 
Hmmmm… morao bih reći da je to da budeš neovisan i da budeš baš ti. To znači da će se stvari vjerojatno kretati sporije u početku ali dugoročno će biti vrijedno toga.
 
 
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2