Skip to main content
  • 16.11.2018.

Fabian Mateša: Lijepo je dobiti priznanje za svoj rad, pogotovo ako ga ne očekuješ!

Fabian Mateša je rasplesao brojne zagrebačke podije, od Mastersa  Das Hausa te Funka do Soundfactorya, Pločnika i Brazila. Bilo je tu još nekoliko svirki u splitskoj Kocki, pa i u klubu Vortex u Tisnome, šibenskoj Kuglani, klubu Disko R i Nox festivalu.

Piše: 


1.    Za one koji te još ne znaju, molim te da se ukratko predstaviš.

Ja sam Fabian Mateša, student iz Vodica koji se u slobodno vrijeme bavi DJ-ingom. Nemam neki prebogat životopis jer sam na sceni tek nešto manje od dvije godine, ali se lijepo provodim. Najčešće me možete čuti po Zagrebu u raznoraznim podrumima i zapuštenim prostorima, iako znam i doma poviriti. Dio sam Metz Attack kolektiva.

2.    Kada počinje tvoje zanimanje za glazbu i gdje bi se smjestio u spektru podžanrova elektronike? Koji su tvoji glazbeni uzori?

Moje zanimanje za glazbu je tu valjda oduvijek haha, a elektroničku glazbu sam počeo intenzivnije slušati negdje u prvom srednje, s tim da nije to bila neka baš pre-kvalitetna glazba. Nisam žanrovski puno ograničen, ali ne u smislu da nekad puštam tech-house, a nekad deep tech pa sam kao 'raznolik', nego doslovno nisam žanrovski ograničen. Ne mora uopće biti elektronika, samo neka je dobro. Najveći glazbeni uzor mi je vjerovatno Vladimir Ivković, zato što pušta najčudnije i najopskurnije stvari, pa mu svaki set zvuči kao nešto što nitko dosad nikad nije čuo.


              
3.    Iako ti je elektronička glazba preokupacija, u kojoj glazbi uživaš pored nje u slobodno vrijeme?

Uglavnom je to New Wave ili neki bendovi iz egzotičnijih zemalja. Francis Bebey je često na repertoaru.

4.    Kako uspijevaš održati balans između studentskih obaveza i bavljenja glazbom? Misliš li da se studiranje i DJ-ing međusobno sukobljavaju kada razmišljaš o budućnosti svoje karijere te čemu pridaješ veću vrijednost?

Trudim se ne misliti puno o budućnosti haha. Trenutno je sve dobro izbalansirano, bez puno stresa rješavam sve na vrijeme. Za koji tjedan će kolokviji pa je ovo vjerovatno samo zatišje pred oluju. 

5.    Imao si nastup u Dublinu. Osobno sam se zaljubila u taj grad kada sam ga posjetila pa me zanima dijeliš li moje oduševljene? Kako komentiraš tamošnju scenu spram domaće?

Super mi je bilo! Išao sam tamo predstavljati šibenski Ratcat, zajedno s Lawrence Kleinom i Bake Juniorom. Imali smo najbolje domaćine na svijetu, ekipu iz Deep House Dublina, koji su nas vodili na sva bitna mjesta u gradu. U Dublinu prevladava puno vedrija glazba na partijima nego kod nas, prevladavaju neki ljetni zvukovi, valjda zato što je vrijeme tamo uvijek oblačno i tmurno pa tako nadoknađuju haha.

6.    Prošle godne si osvojio nagradu Ambasador u kategoriji „Newcomer godine“. Koliko je nagrada ambasador bila značajna za tebe osobno, a koliko za tvoju karijeru i motivaciju?

Lijepo je dobiti priznanje za svoj rad, pogotovo ako ga ne očekuješ. Nisam mislio da je itko onda uopće čuo za mene pa me sama nominacija iznenadila. Od onda su gaže postale češće, motivacija je porasla i općenito sve to doživljavam mrvicu ozbiljnije.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2