Skip to main content
  • Dan Marciano
  • 7.02.2006.

Intervju: Dan Marciano (F)

PBZ Indoors Tenis Players Party bio je povod dolaska Dan Marciana u klub Gallery (Zagreb). Uz mnoštvo lijepih žena i tenisača, naš suradnik Alen Špiler uživao je i u intervjuu kojeg je odradio sa francuskim gostom koji inače dolazi iz Pariza. Evo što je Marciano rekao za Klubsku Scenu…

Piše: 

Naslovna foto

Dan Marciano

 

Večeras smo u klubu Gallery s Dan Marcianom. On će nam odgovoriti na nekoliko pitanja…
Započet ćemo s nekoliko kraćih pitanja. Kako si započeo svirati, producirati i što je utjecalo na tebe da kreneš sa svim tim?
U početku sam svirao u „La Palaceu“ kada sam puštao hip-hop, funky, nu jazz, ali ubrzo nakon toga prebacio sam se na trancy house prizvuke, progressive i funky..


Svirao si u Vodicama lanjsko ljeto. Kako ti se svidjelo mjesto, klub, ljudi, žene, atmosfera?
Veoma dobre vibracije i atmosfera ostali su mi u sjećanju. Proputovao sam dosta zemalja poput Češke, Makedonije, Hrvatske i imam jako dobar osjećaj kad sam tu. Na flooru osjećam dobru povezanost s ljudima a to je glavni pokretač mojih svirki.

Gdje si do sada svirao?
Svuda u Europi i svijetu. Argentina, Brazil, New York, Izrael, Tunis … To je zato što ja ne sviram samo jednu vrstu glazbe, dakle kad se radi o houseu, ja mixam svašta pomalo od housea.

Kako je krenula suradnja s DR. Kuchom? I kako je došlo do toga da remixira tvoju stvar „Good Morning Paris“?
Još dok nisam poznavao Kucha, u svojoj kolekciji imao sam dosta njegovih maxi singlova. On nikada do tada nije nastupao u Parizu pa sam ga kontaktirao, bookirao i odsvirao s njim na svom partyiu Locomotive. Nakon toga smo mnogo razgovarali pa sam mu i pustio svoju novu stvar . On je predložio da bi rado napravio remix iste. I tako je počela suradnja…

A što spremaš uskoro?
Novi maxi single s DJ Paulette kao vokalom. Uz to napravio sam i dva remixa tog singlea. Nastavit ću producirati i dalje glazbu koju volim. Uživam u tome.

Tko sada prednjači na francuskoj sceni?
Kao i uvijek, DJ-i poput David Guette, Anotoine Clamaran, Martin Solveig, Laurent Garnier, Dimitri from Paris . Svaki od njih gura scenu naprijed i to je zaista jako dobro jer scena je sve bolja iz dana u dan. Uvijek se događaju promjene, nešto se događa, uvijek je neki moving , akcija … Iz toga proizlazi činjenica da zvukovi koje puštaju Paul Van Dyk, ili DJ Tiesto nemaju svjetlu budućnost jer su totalna razlika od onoga šta se ovdje promovira.

Što mozemo očekivati večeras od tebe? Nešto slično setu u Vodicama ili ćeš nas iznenaditi nečim novim?
Kada idem svirati u klubove ponesem sa sobom torbu i kada osjetim plesni podij pokraj sebe i vibru onda me to dalje vodi u razne smjerove..

Vremena se mijenjaju na polju izdavaštva. Što misliš da li će CD i digitalna tehnologija zamijeniti vinyl , te da li ćeš i ti prijeći na novu tehnologiju?
Pa u zadnje vrijeme dosta promo materijala dolazi mi na CD-u i ja to moram svirati jer su promoi zaista dobri. To nije dobro za poslovanje jer ako ne prodajemo svoje produkte poput vinyla, onda će i scena umrijeti.

Što možeš reći na ovogodišnji WMC u Miamiu. Imaš li planova tamo ići?
Neznam još, jer sam dosta bookiran. Moram se malo organizirati, pa možda i odem. Imam vlastitu agenciju u Miamiu koja se bavi mojim bookingom tamo.

Kako gledaš na house scenu sada? Mnogi kažu da na vrata opet kuca piano house. Jeli to kraj housea u svijetu pa se sada ponovno reciklira i vraća na svoj početak ili će iz toga proizaći nešto novo. Što ti misliš?
Mislim da je house sada poput hip-hop-a. Ima dosta sampleova starih pjesama koji izlaze non-stop a dosta se njih i remixira. No dosta se i producira novih stvari posebno zadnjih godina. Electro House je sada najpopularniji a iduće godine tko zna što će biti. Možda se acid vrati, možda hip house. Mnogo tih potpravaca se sada miješa i to je dobro za glazbu, za DJ-e, za svih nas.

Možemo li te očekivati opet ovoga ljeta u Haciendi?
Da vratit ću se na ljeto u Haciendu pa ćemo napraviti feštu. Sviđaju mi se cure u HR. Vrlo, vrlo su lijepe , puno ljepše nego u Parizu. Stoga dolazim…(smijeh)

Možeš li nam za kraj još nešto reći?
Yeah (smijeh)…pozdrav svima. Posjetite moj web site i slušajte moj novi mix svakog tjedna. Pogledajte i playlistu kad ste već tamo.

Dan Marciano / France / Paris / Web

Interview by: ALEN ŠPILER
Prijevod: Goran Tomašević

 

brejcha 2
sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.