Skip to main content
  • 16.02.2006.

Intervju: DJ Mca (UK)

Prva godišnjica Zagrebačkog klupskog programa Famous bila je razlog da u Zagrebu gostuje DJ MCA (subota, 11.02.2006.). Naš foto / reporter Alen Špiler odlučio je otići na službenu press-icu i uhvatiti Michael Malina aka DJ Mca te ga pitati neke stvari koje možda niste znali do sada o njemu. U intervjuu Michael se osvrće na svoje početke, dj-ing, produkciju, svoje hobie, digitalnu revoluciju. Govori o house glazbi općenito i svojim budućim projektima…

Piše: 

Što je utjecalo na tebe da se počneš baviti glazbom?
Haha, pa inspiracija je bila moja mama koja je inače iz Južne Amerike. Uvijek je slušala glazbu u kući, posebno salsu. Ja sam svirao bubnjeve i još neke instrumente što me kasnije dovelo i do kontakta sa gramofonima. Osim gramofona koristim laptop, cd playere ali iznad svega sve to radim jer uživam u tome.

Gdje si sve svirao do sada?
Svugdje. Npr. Prošli vikend sam bio u Zurichu, uskoro idem u Aziju na mini turneju. Svirao sam u po cijelom svijetu.

Ima li nešto zbog čega mrziš svoj posao? Smeta li ti što stalno putuješ?
Putovanje je uživanje za mene. Volim putovati i ništa mi ne smeta u vezi toga. To je hobi i to je moj posao a uz to volim glazbu, stoga putovanje je jedna lijepa i zanimljiva stvar.

Što te čini posebnim kao Dja? Koju vrstu glazbe možemo očekivati?
Moja glazba je house od A do Z. To može biti nešto od breakbeata do vocala, ovisno o situaciji. Mogu svirati raznoliku glazbu. Treba je samo umixati dobro i izabrati prave stvari za ljude i to je to.

Što misliš o digitalnoj revoluciji i hoće li to promijeniti tvoj način sviranja?
Pa možda da. Trenutno su mi još uvijek dragi vinyli. Isprobao sam cd tehnologiju a što se tiče digitalne revolucije tko voli nek izvoli. Ja ostajem na temeljima ove glazbe, volim mixati vinyle i koristiti efekte. Ali definitivno digitalna tehnologija mnogo toga će promijeniti posebice korištenjem laptopa, abletona…

U kakvoj je poziciji house sada?
Pa sve se vraća u 80-te godine. Sve više se koriste disco vokali, afrički ritmovi i mnogo sličnih stvari.

U čemu uživaš izvan svog posla?
U modi i odijevanju. Imam i obitelj pa uživam vrijeme provoditi s njima

Sada si samo Dj. Razmišljaš li pokrenuti vlastitu produkciju i label u budućnosti?
Naravno. U današnje vrijeme biti samo DJ je veoma teško jer se sporo stječe svjetska popularnost i dobivaju priznanja. Produkcijom stvarate svoj brand. Npr. Fat Boy Slim i slična ekipa imaju svoj brand a to su stekli dobrom produkcijom i svojim labelima. Definitivno ću se uskoro pozabaviti tim segmentom.

Osim šta si DJ, ponekad si i maneken. Komentiraj nam malo to?
DJ karijeru sam započeo u isto vriijeme kada i svoju manekensku. Dosada je jedno i drugo išlo dobro. Uspio sam uskladiti sve obveze. To mi je pomoglo da počnem puštati glazbu na modnim revijama. Nosim odjeću za Adidas, Harley Davidson, Speedo… Sreo sam jednu djevojku koja je nosila za Adidas i ona me dovela u Hrvatsku. Eto sada je točno godinu dana od mog prvog posjeta Hrvatskoj.

Kakva je razlika na sceni u HR i drugim zemljama?
Teško je to reći, jer svaka zemlja ima svoj mentalitet. Ovog ljeta bio sam u Novalji i mogu reći da je to HR verzija Ibize. No to se nikada ne može uspoređivati. Posjetio sam još Dubrovnik i Makarsku te mogu kazati da je vibra ovdje zaista posebna. Ove godine ću zasigurno posjetiti i Hvar.

Kakvi su ti planovi za ljeto?
U kolovozu ću posjetiti Dubrovnik gdje imam dogovorenu svirku. Također dosta ću biti i na Ibizi. Rezident sam u Jockey Clubu (Salinas). Još neznam tko će sve gostovati u tom klubu ali uvijek budu jako poznata imena .

S kim bi volio surađivati?
Dr. Dre . Sviđaju mi se njegovi ritmovi iz hip hopa.

Ideš li na ovogodišnji WMC?
Nisam planirao ići tamo. Imam vjenčanje u obitelji što mi je važnijie od WMCa. Iako mi single izlazi uskoro WMC bi bio dobra promocija, no to će još malo počekati…

Par riječi za kraj…
Najvažnija stvar u životu za mene je glazba. Famous su izvanredne glazbene večeri koje priređuje Anita. Na flyeru ćete vidjeti detalje ali pustite sad to, ipak je glazba najvažnija. Dođite na Famous i vidjet ćete o čemu sam Vam pričao…

Intervju by Alen Špiler

 

dobar house desktiop
dobar house mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
dobar house mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.