Skip to main content
  • justin robertson
  • 11.09.2010.

Intervju: Justin Robertson (UK)

Glazbeni rad Justin Robertsona uvijek je bio raznolik. Danas je teško naći puno umjetnika koji imaju toliko uspjeha u različitim pravcima elektronskog zvuka poput techna, housea, dancehalla ili art pop-a. Justin je DJ svjetske reputacije, kreator techna, jedna trećina novog pop benda Thee Earls, remixer imena poput The Whip, Bjork ili Felix Da Housecat te je u potpunosti napisao i producirao album Silent Life.

Piše: 

Naslovna foto

Justin Robertson

Digitalno doba je utjecalo na glazbu oko nas. Kako je utjecalo na tebe?Gledam to na pozitivni način. Daje Vam mogućnost da širite svoju glazbu globalno vrlo brzlo a DJ-ima je omogućeno tim putem da u što kraćem roku imaju najnovije uratke u svojim torbama što je odlično. Loša strana toga je nepoštivanje autorskih prava što šteti glazbi ali to je nova realnost s kojom se treba suočiti. Općenito smatram ako imate nekoliko tisuća ljudi na planeti koji će potrošiti na Vaše produkcije nekoliko Eura tada imate dobar temelj za odličnu karijeru.

Osim glazbe u život su se ustalili i digitalni način zabave uz socijalne mreže i svakodnevnu komunikaciju tim putem. Kako si ti s obzirom na ove promjene promjenio svoj život profesionalno i privatno?
Imam mrke oči i pognuta leđa od svega! (SMIJEH). Ponovno kažem to je odlično rješenje. Sreo sam neke zanimljive ljude putem interneta, obnovio stara poznanstva. Postoje forumi za pisanje vlastitih mišljenja i kreiranje ideja i to sve funkcionira kao da ste u nekakvom supermarketu i možete birati šta želite a sve je besplatno.

Što donosiš kući nakon nastupa, a što misliš da publika odnosi svojim kućama nakon tvoje svirke? Stimulaciju i umorne noge! Mislim da je klupska zabava spoj komunikacije, nove glazbe, slušanja, plesanja, uživanja i razmišljanja zašto je to tako. Oslobađa Vas pritiska i stresa. Ta zabava stvara svakom posebni doživljaj.

Glazbena scena se konstantno mijenja i generira nove žanrove. Koja su tvoja trenutna usmjerenja?
psychedelic schizophrenic wonky diso-tech 

Svirat ćeš na Ibizi ovog ljeta u klubu Space. Ibiza je uvijek donosila zajedno ljude i umjetnike iz različitih smjerova i pravaca te stvarala jedno nezaboravno iskustvo kakvo se rijetko doživljava. Što misliš da Ibizu čini tako posebnom?
Njena ljepota, sloboda, priroda, i naravno glazba koje ima na svakom uglu.
   
Da nisi uključen u glazbu čime bi se bavio?
Jednom sam radio u vinogradu a imam i završen filozofski fakultet stoga bi možda mogao biti pjesnik.

Koja je najgora roba što si je ikad odjenuo?
Jednom sam obukao odjelo laboratorijskih tehničara kako bi izgledao kao ludi profesor, a nalikovao sam smiješnom glupanu.

Koju si prvu glazbu kupovao? Jesi imao neku grupu kao favorita s 12 godina? Koji si prvi koncert posjetio?  
Prva ploča bila mi je ''olivers army'' koju potpisuje Elvis Costello. Najomiljenija grupa s 12.g. vjerojatno The Jam. Prvi koncert čini mi se AC/DC, još uvijek nešto najbolje što sam do sada slušao.

Koji su tvoji vječni heroji i zašto?
Moja žena Sofija. Inspirira me svaki dan. Lijepa je i puna ideja što meni daje dodatnu inspiraciju te pokreće moje radove.

Imaš li neku glazbenu poslovicu?
Ne biste trebali nikada osjećati krivnju zbog ljubavi prema nekoj vrsti glazbe. Samo je puštajte i držite ispod svog šešira ili dok ste sami u tuš kabini.
 

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk