Skip to main content
  • Pete Tong
  • 26.05.2008.

Intervju: Pete Tong (UK)

Legendarni radijski DJ i voditelj Pete Tong svoju je karijeru uspješnog glazbenika izgradio svojim radio emisijama (Essential Selection, In New Music We Trust i Essential Mix) na BBC Radio 1 gdje redovito ugošćuje i intervjuira kvalitetne i aktualne DJe. Pete Tong ima razloga za zadovoljstvo zato jer većina singlova koji prođu kroz njegovu emisiju ubrzo postanu dancefloor hitovi. Još jedan u nizu ambasadora elektronskog zvuka koji je proputovao cijeli svijet svirajući pritom na najvećim događajima i najboljim klubovima. Intervju je napravljen u povodu nadolazećeg International Music Summita kojeg on organizira s partnerima a koji ima cilj stvoriti nove vizije i ojačati buduću scenu.

Piše: 

Naslovna foto

Pete Tong

Uključeni ste u organizaciju International Music Summita koji se ovih dana organizira na Ibizi. Recite nam nešto o tome?
PETE TONG: Da, partner sam jednog novog i veoma uzbudljivog putovanja koje će se isključivo fokusirati na elektroničku glazbenu industriju na vjerojatno najidealnijoj lokaciji u svijetu – Ibizi. Ibiza je realno gledajući jedan od začetnika glazbene industrije ovog žanra, mjesto koje stvara nevjerojatne talente, i gdje stotine tisuća partygoera dolaze plesati i uživati. Smatramo da se scene mijenja iz dana u dan i ovaj summit želimo fokusirati isključivo na biznis i ono čim se bavimo. Elektronička glazba je jedinstvena globalna pojava, i treba joj instalirati, usaditi nove vizije kako bi išla naprijed i razvijala se, istovremeno jačala, u svim žanrovima.

Zašto smatrate da trebate biti dio konferencije poput ove?
PETE TONG: Mnogo se brinem za budućnost ove glazbe. Čitav život sam podredio ovoj glazbi, profesionalno sam DJ i producent ali uz to i dosta svog slobodnog vremena provodim radeći nešto slično. Sretan sam što ću moći vidjeti i diskutirati s toliko ljudi iz glazbene industrije cijeloga svijeta. Mnogi od nas znaju mnogo o glazbi, ali uvijek možete naučiti nešto novo.

Konferencija je dakle isključivo biznis karaktera. Kako ćete spriječiti ono što se dogodilo u Miamiu da su glavna priča cjelodnevni partiji a ne konferencija?
PETE TONG: Nadamo se da će IMS izrasti u susret profesionalaca koji će steći nova znanja u industriji. Mi smo ovdje otvoreni za sve koji nešto rade na sceni, da ih poslušamo, skupimo informacije, donesemo zajedničke odluke koje će na sve nas utjecati pozitivno, danas, sutra ili u bliskoj budućnosti. Siguran sam da bi svi željeli uz IMS da se organizira mnoštvo partija tijekom dana ili noći jer Ibiza je perfektna lokacija za to, no mi se trenutno baziramo isključivo na malom eventu koji okuplja stručnjake iz ove industrije.

Zašto mislite da je svijetu potrebna još jedna konferencija takvog tipa? I zašto ste odabrali Ibizu?
PETE TONG: U tom smislu prema svim konferencijama smo jako pozitivni i otvoreni. Uživamo u svima njima ali imamo nove vizije i želimo ih pokazati svijetu. Ibiza je centar svijeta, mjesto gdje ćete najlakše okupiti ljude s cijele planete, bili oni iz Europe, sjeverne Amerike ili nekog drugog kontinenta.

Što se tiče programa festivala, pokrećete projekt „Think Tank“. O čemu se tu radi?
PETE TONG: Ideja je upitati sve delegate njihovo mišljenje o pojedinom pravcu elektroničke glazbe koji preferiraju. Pitanja će tada biti posebno obrađena, svi će moći uključiti se u raspravu i svi ćemo biti bogatijeg znanja nakon ove rasprave. Zanimljivo je čuti različita mišljenja profesionalaca iz cijeloga svijeta.

Čuli smo da će Tom Middleton i Radio Slave raditi nešto za Vašu konferenciju?
PETE TONG: To je bila jedna od ideja koja će se realizirati. Tom Middleton će imati svoj „show“ gdje će ispred nekoliko desetaka delegata morati izproducirati himnu za IMS. Idući dan će tu istu pjesmu na isti način, remixirati Radio Slave.

Konferencija je za 300 delegata. Zašto ste ograničili broj sudionika?
PETE TONG: Želimo ovaj event ostaviti tajanstvenim, intimnim, daleko od popularizacije i dolaska mase. Inspirirani smo prijašnjim sličnim eventima, koji su krenuli glomaznim brojem delegata i završili na tome da je konferencija postala manje važan dio. Želimo popričati po na osob sa svakim delegatom i zaista poraditi na tome da izmjenimo iskustva i raspravljamo o budućnosti scene.

Koliko će konferencija biti relevantna s trenutnim stanjem u glazbenoj industriji?
PETE TONG: Smatramo da će ovaj event biti veliki plus za scenu, da će pridonijeti njenom razvoju ne samo za nas već i za buduće generacije štovatelja elektroničke glazbe. Thanks a lot Pete!

 

sea star mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2