Skip to main content
  • 5.05.2017.

Kornet: Sceni je potrebna podrška publike više nego ikada

Zagrebačka scena ove se godine pojačano počela širiti s novim imenima koja dolaze predstaviti svoje viđenje elektronike i glazbe. Pod morem pseudonima i umjetničkih imena ponekad je i teško naći novo i svježe lice, a da ujedno ta osoba može napraviti dobar show s impresivnim setom.


Mjesto KSET, event Kotlovnica. Za pultom taman završava mladi momak čija strast za muzikom jedino parira onoj od Zuckerberga za vašim privatnim podatcima. Ime Josip, prezime Kornet. Umjetničkog imena Kornet pridružio se novom valu ekipe Oberkuul, te započinje svoju 4×4 priču.

Isti taj momak na upit o mladim drum and bass DJ-ima i tko bi mogao gostovati na partyu predlaže upravo sebe te, kako sam kaže: "Ja sve volim i sve puštam dok god je ekipa dobra“. Pa predstavljamo jedno novo lice ZG scene i bez pretjeranog duljenja prepustit ćemo mu da kaže nešto o sebi svojim riječima.  Klubska scena vam stoga s ponosom donosi 10 kratkih pitanja za Korneta, kojeg ćete posvuda moći čuti kako rolla taj brzi beat D'n'B-a.

1. Bok Josipe, reci nam nešto o sebi, tko si, odakle si. Dobrodošao.

Pozdrav svima, hvala što si zvao i hvala na kul uvodu. Pa eto, mladi sam fan dobrog zvuka sa zapada Zagreba gdje sam proveo svih svojih 26 godina. Kada ne radim i ne slušam glazbu, volim piti pivu s prijateljima i voziti bicikl po šumi. E da, i povremeno puštam glazbu po zagrebačkim klubovima 🙂

2. Kako si krenuo sa DJ-anjem, tko ili što je krivac (u pozitivnom smislu) za tvoje početke?

Pa sve je počelo prošlo ljeto kada se moj prijatelj odlučio preseliti u novi stan i zamolio me da mu nosim stvari na peti kat. Kada sam ga tražio da mi plati, on mi je posudio svoj kontroler (Akuul di su moje pare frende?!).  Šalu na stranu, krenulo je s time da mi je on posudio opremu i to mi je pomoglo da snimim mikseve kojima sam se prijavio za Illectricity Nucomer natječaj. Nakon što sam imao priliku puštati na njihovom partiju, podrška prijatelja i organizatora tog festivala su mi uvelike pomogli da nastavim s time.

3. Muzika, svi je volimo, no ne kao ti. Priča se da si veliki ljubitelj muzike kao forme, te da si također kolekcionar svoje vrste. Je li to istina i reci nam malo o tim porivima?

Obožavam glazbu i cijeli život sam okružen ljudima koji ju isto vole. Bilo je tu svega, prolaženja kroz razne glazbene faze, ali strast je dalje i tu. U današnje vrijeme s Youtube-om i Soundcloud-om nikad nije bilo lakše pronalaziti odličnu glazbu i dolaziti u kontakt s producentima i kolekcionarima.

Što se tiče moje selekcije, ne smatram da je bolja od one ostalih DJ-a na sceni. Uvelike sam u gubitku zbog toga što trenutačno nisam počeo graditi pravu kolekciju vinila. U planu je prvih nekoliko ploča, ali provodim jako puno slobodnog vremena kopajući po internetu kupujući (i žicajući 🙂 ) trake.

4. Kada kažem da si krenuo s 4×4 muzikom, da li je to stvarno bila prva strast ili si jednostavno ušao s tim pravcem čisto kao start, neka vrsta močenja prsta u vodu?

U trenu kada sam krenuo s puštanjem glazbe sam duže vrijeme slušao samo house i techno. Tada nisam neko vrijeme imao kontakta s bassom, ali prve iskre s elektroničkom glazbom koju danas slušam su se pojavile kada sam prvi put čuo Jungle prije desetak godina.

5. Oberkuul, kako si se složio s Ivanom i Lukom, tj. Kako je krenulo baš s njima?

Imam Oberkuul stickere po cijeloj sobi, volim misliti da i oni drže slike mene po svojim sobama. Ma Luku znam jako dugo i preko njega sam upoznao i Ivana. S obzirom na to da su oni već duže vrijeme u tim krugovima, bacali su lijepe riječi o meni i sredili mi nekoliko gigova. Nekad im za uzvrat izrađujem narukvice prijateljstva.  

6. Do sada si nabrojao nekoliko impresivnih nastupa osmi samih Oberkuul partya , već si dijelio pult s Matijom Duićem i Disrupted Project-om. Kako su ta iskustva do sada utjecala na tebe i tvoj izričaj?

Svakim nastupom se razvijam, učim puno o publici i o sebi. Miksanje samo po sebi je većinom tehnička vještina, ali javni nastup i zadaća da pokreneš ljude glazbom koju voliš potpuno je druga stvar. Još uvijek sam dosta zelen u svemu ovome i zbog toga pokušavam čim više upiti svakom novom svirkom i poznanstvom.

7. Doza 4×4, doza D'n'B-a. Kako to da ti leži sva elektronika ili jednostavno ne diferenciraš previše?

Ma jednostavno sve volim, sve mogu slušati pa tako i puštati vani 🙂

8. U kojim se vodama vidiš ploveći kroz vrijeme – više house, techno, D'n'B, možda nešto drugo ili si kao saborski zastupnik još uvijek suzdržan?

I dalje ću se truditi slušati čim raznolikiju glazbu. Iako mi house uvijek najviše leži, moguće je da se neko vrijeme zadržim na energičnim UK bass zvukovima.

9. Postoje li planovi za neku vlastitu produkciju, možda noć u nekom od klubova, kako vidiš nastavak svoje priče oko muzike, te kako za sada doživljavaš scenu trenutno?

Zna me nekad primiti volja za solo produkcijom, ali mislim da se to neće tako brzo ostvariti. Što se tiče planova za nastupe, nemam ništa određenog. Radit ću na miksanju i građenju još veće selekcije i nadati se dobrim svirkama i partijima s dobrom ekipom :). Oko traženja nastupa ću se malo više aktivirati iduću sezonu.
Scena se stalno mijenja i nikome nije strano da se D'n'B izgubio u zadnje vrijeme. Neovisno o žanrovima, sceni je potrebna podrška publike više nego ikada.

10. Za kraj uvijek volim pitati da li imaš neku zanimljivu celebrity priču za nas, bilo da si nastupao, plesao ili jednostavno bio na pravom mjestu u pravo vrijeme?

Nažalost nemam još ništa takvog, iako mi se učinilo da sam jednom vidio Vesnu Pisarović na svojoj gaži. Vesna ako si to bila ti i ako čitaš ovo znaj da znam.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk