Skip to main content
  • 16.06.2023.

Nere.: -Cilj mi je stvoriti iskustvo u kojem glazba preuzima kontrolu i drži sve na nogama-

Odbrojavamo sate do početka drugog izdanja Final Destination festivala na Lokvarskom jezeru

Piše: 


Njemački DJ i producent NERE. predvodi postavu izvođača koji dolaze u srce Gorskog kotara, a ususret njegovog nadolazećeg nastupa u Hrvatskoj otkrio nam je svoje glazbene početke, kreativni proces, glazbene favorite i još poneki detalj.

Kako si se zaljubio u glazbu? Sjećaš li se koja je traka, album ili izvođač koji te potaknuo na karijeru u elektroničkoj glazbi?

2013. sam se zaljubio u house glazbu na The Hell und Dunkel festivalu. Još uvijek se sjećam tog prvog trenutka. Bila je vruća ljetna večer, uz koju je padala kiša, a Claptone je svirao “No Eyes”. Atmosfera među ljudima je bila toliko zarazna i pozitivna, da sam po prvi put zapravo primjetio kakav utjecaj glazba može imati.To je bio magičan trenutak za mene kojeg nikad neću zaboraviti. Prve korake sam zatim napravio svirajući za svoje prijatelje u malim krugovima s vremena na vrijeme te se počeo primjećivati kako moj “normalni posao” me ne zadovoljava. Na kraju, moji prijatelji su me potaknuli da se krenem glazbom baviti profesionalno u 2019. Nekoliko godina kasnije, evo me tu. Jedva čekam svirati na Final Destination festivalu u Hrvatskoj i ne bi mogao biti sretniji kako se sve rasplelo.
 

Kako je serijal partyja gru:v započeo?

Inicijalno, bila je ideja da organiziramo veliki rođendanski party za prijatelja te se svi zajedno okupimo kako bi isplanirali naš savršen događaj. No nakon partyja, dojmovi su bili toliko dobri da smo razmislili i zaključili da moramo napraviti od ovoga seriju. Ideja iza serijala je da napravimo mjesto gdje ljudi koji dijele istu ljubav prema glazbi i umjetnosti mogu doći i zaboraviti barem na trenutak svoje svakodnevne probleme. gru:v zajednica konstantno raste, uvijek je lijepo vidjeti stara lica, ali i ona nova.

Što dijeli dobrog od odličnog? Kako pristupaš kreiranju glazbe i kako izgleda tvoj kreativni proces? Jesi li osoba koja mora imati sve posloženo ili si pak slobodniji tip? Koja ti je najuspješnija traka?

Što dobar set dijeli od odličnog je sposobnost povezivanja na emocionalnoj razini te povezanost s publikom na nekoj višoj razini. Ja pristupam glazbenoj produkciji na nekoliko različitih načina. Nekad produkciju započnem s bubnjevima, nekad s melodijama, a nekad s basom. Puštam da me moja kreativnost vodi, dozvoljavajući da jedan element se spaja s drugim. Moja najuspješnija traka je “Sun Baked” objavljena na Papa Black Recordsu iz Turske. Sa tim izdanjem dostigao sam broj 1 na Beatportovoj “Minimal Deep Tech Album” top ljestvici po prvi put u karijeri. Mislim da će “Sun Baked” zauvijek imati posebno mjesto u mome srcu jer mi je pružila djeličak onoga što bi moglo biti u budućnosti te mi je pokazala kako se moja glazba rezonira s publikom diljem svijeta. To je bilo stvarno predivno iskustvo koje je dodatno ohrabrilo moju odluku da vjerujem u svoju glazbu i kreativnost.
 

Spremaš li nešto novo u svom studiju? Imaš li koji ID spreman?

Trenutno sam u jako kreativnoj fazi te imam nekoliko novih produkcija spremnih za objavu. Definitivno možete očekivati neke moje nove trake u setu, uključujući posljednji edit. Reći ću vam mali hint – “Hypnotize”. Dodao sam pjesmi svoj osobni dodir i ne mogu dočekati da vidim kako će publika reagirati. Očekujte neke svježe trake i ekskluzivne ID-ove tijekom mog nastupa.

Ovog vikenda plešemo s tobom na Final Destination festivalu. Možeš li nam dati jednu “teaser” traku dok čekamo početak festivala?

Može! Kao mali teaser za Final Destination festival želio bih vam predstaviti svoju traku “Time To Get Free”. Ova traka je puna energije i ne možete stajati mirno s njom. Nadam se će vas staviti u plesni mod i potaknuti uzbuđenje za festival.
 

Kakav ćeš glazbeni “vibe” donijeti u Hrvatsku? Što partijaneri mogu očekivati od tvog seta?

Donosim svestran miks minimal, deep techa i minimal housea s utjecajem 90-ih godina. Partijaneri mogu očekivati zadivljujuće iskustvo i energično putovanje kroz groovy bas linije, hipnotičke ritmove i duševne melodije. Cilj mi je stvoriti iskustvo u kojem glazba preuzima kontrolu i drži sve na nogama, koji uživaju u trenutku.

Imaš li asa u rukavu kojeg znaš izvući u svom setu ove godine? Ili pak neku pjesmu koju smatraš da će biti ljetni hit?

Uvijek imam nekoliko posebnih traka na listi, ali trenutno nemam apsolutnog favorita u ovom trenutku. Iako, traka “Let J Stay” od M-Higha ima potencijala da postane moj najdraži ljetni odabir. Pamtljiva je, ima zaraznu vibru i pokrene publiku te podigne atmosferu na plesnom podiju.
 

Imaš li neku poruku za hrvatske partijanere koji stižu na Lokvarsko jezero?

Svim partijanerima u Hrvatskoj – jako sam uzbuđen što dolazim na Final Destination festival u Hrvatskoj i što ću biti s vama. Hrvatska ima vibrantnu glazbenu scenu i jako sam uzbuđen što ću biti dio nje. Idemo ispuniti našu noć zajedno s nezaboravnim sjećanjima. Ostavite svoje brige iza vas, otvorite srce glazbi te plešimo u ekstazi zajedno. Imat ćemo noć za pamćenje koja će biti s nama dugo, dugo vremena.

Wild Card pitanje: Kada bi trebao složiti soundtrack koji predstavlja tvoj život, koje bi trake odabrao da predstavljaju tvoja životna poglavlja?

Uh, to je lijepo pitanje i nikad nisam to bio upitan prije. kada bih morao slagati soundtrack svog života, odabrao bih nekoliko traka koje su predstavljala različita razdoblja. Jedna pjesma bi definitivno bila “Music Sounds Better With You” od Stardusta. Ta traka me podsjeća na razbolje bez briga i sretne trenutke u životu kada je glazba sve činila boljim. Zatim, druga važna traka za mene je “Beautiful” od Snoop Dogga. Ova pjesma budi u meni duh osobnog prihvaćanja i svih ljepota života. Podsjeća me da treba voljeti sebe i uvažavati unikatnost drugih ljudi. Još jedna pjesma koja bi bila na soundtracku mog života je “Lose Yourself” od Eminema. Ova pjesma predstavlja “ratnički” duh, odlučnost da možeš prebroditi sve barijere i živjeti svoje san. Ona me podsjeća na važnost vjere u sebe i hrabrosti da se uzmu rizici. Vjerojatno nikad neće biti dovoljno pjesama koje će opisivati uspone i padove te možda neke drugačije aspekte života, ali ove su trake s kojima sam se ja najviše povezao.

soul gravity desktop
brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.