Skip to main content
  • alt
  • 7.07.2015.

Paul van Dyk: Radio je bio jedini način da slušaš glazbu koja nije bila kontrolirana

Najimpresivnije izdanje Ultre Europe je pred vratima i kako se žmarci sve jače šeću kičmom da bismo malo ublažili simptome čekanja popričali smo za vas s Paulom Van Dykom.

 
Paul će stati na binu na posljednjem danu splitske Ultre, 12. srpnja na Ultra Worldwide pozornici. No dok ne dobiješ prilku slušati legendu uživo pročitaj što ima za reći o titulama, zabranjenim radio stanicama s onu stranu Beerlinskog zida i stvarima koje želi

1. Kako nije baš bilo jake klupske scene tamo gdje si počinjao, na koji način ti je radio otvorio novi svijet?

 
Kada sam bio u ranim do srednjim teenagerskim godinama radio je bio jedini način da slušaš glazbu koja nije bila kontrolirana od strane države u Istočnoj Njemačkoj, i njena "oskudnost" ju je učinila samo toliko zanimljivijom. Elektroniča/sintetička glazba bila je tek u fazi izranjnja, pa sam imao ove dvije sile koje u dolazile u isto vrijeme – bilo je kinetički. Za mene glazba –  i štoviše lektronička glazba posebice – postaje fiksacija.  Kasnije sam uspio tu i tamo povremeno nabaviti koju vinilku (rođak koji je mogao putovati na Zapad mi je donio moju prvu ploču), ali godinama je bio radio i samo radio.

alt

 
2. Koje stanice si slušao?
 
Sva glazba i showovi koje sam slušao dolazili su s druge strane Berlinskog Zida i odašiljao ih je SFB Radio. Slušanje ovih rado stanica aktivno se i snažno obeshrabrivalo jer ih vlasti nisu cenzurirale. Ništa pozitivno se nikada nije dogodilo onima koji su uhvaćeni da uštimavaju tranzistore na ove frekvencije.
 
3. Možeš li se sjetiti specifične pjesme koja te je zakačila?
 
Na elektroničku glazbu? Nije postojala jedna specifična traka zapravo. Više je bio jedan iznenadan, nevjerojatan novi val tonova, zvukova smjerova i osjećaja koji se promijenio. Činilo se kao da postoji nova sjajna traka ili grupa na koju se možeš fokusirati svaki dan. 
 
Prije no što je elektronika zaista počela preuzimati sjećam se da je "Half  A Person" The Smithsa imao najveći utjecaj i učinio me doživotnim fanom. Nisam još govorio Engleski kada je izašla, pa tako nisam razumio riječi, ali sam osjetio da su poprilično poseban band.

alt

 
4. Kakav je osjećaj bio biti imenovan br. DJ-em na svijetu? Znače li ti išta takve titule?
 
Svakako je bilo sjajno i bila je velika čast izaći na vrhu liste tada, no ipak postoje druge stvari koje su značile više, na primjer postizanje umjetničke i glazbene slobode je nešto u čemu uživam svaki dan svoga profesionalnog života.
 
5. Da možeš odabrati da budeš najbolji na svijetu u nečemu što bit to bilo?
 
Da budem najbolji sin, dečko i prijatelj koji mogu biti.

alt

 
6. Koje nove stvari ti se trenutno događaju?
 
Upravo sam izdao novi "Politics Of Dancing 3"  album. Nakon izdanja "Evolutiona" sve me je više privlačila ideja da načinim treću "Politiku". Ako nakon toliko godina još uvijek postoji projekt za koji osjećam toliko strasti i još potiče toliko interesa kod mojih fanova, što mu može stati na put?
 
No uzeo sam malo vremena kako bi preskočio neke prepreke dok sam ovo pokušavao ostvariti. Mnoge su se stvari promijenile u glazbenoj industriji od "Politics 2" iz 2005, od načina na koji stvaramo i produciramo glazbu, kako je objavljujemo i naravno kako je konzumiramo. Treći "Politics Of Dancing" trebao se pozabaviti ovim promjenama i njegovu stvaranju je trebalo pristupiti drugačije. Metoda kako bismo zaobišli problem je bila glazbena i umjetnička suradnja tako da je projekt od mix-kompilacije postao umjetnički album.
 
7. Koji su planovi za ljeto? Gdje možemo uhvatiti gažu?
{youtube}Z6SIH6XFtOw{/youtube}
 
Trenutno sam usred "Politics Of Dancing" ljetne turneje. Od početka svibnja pa do kraja kolovoza odsvirat ću 42 showa u 19 zemalja pa će ova sezona biti maksimalno zaposlena. 
 
7 showova ću odsvirati na Creamu, svojoj rezidenciji u Amnesiji naravno, i također imam i godišnji We Are One Festival u Berlinu, koji se događa za nekoliko dana. U 2015 će se održati treće izdanje u jednako toliko godina, ali i četvrto. Ove smo se godine preselili na Rummelsburg plažu na obalama rijeke Spree, kako smo trebali proširiti kapactete i promijeniti okolinu.
 
Aquanario na Tempelhof aerodromu će također biti zanimljiv. Izvodit ću u potpunosti nove verzije mnogih svojih traka koje će biti koreografirane da se podudaraju s vodenim, svjetlosnim, laserskim showom i vatrometom. Usporedno s "uobičajenim" showovima poput onih na Ibizi, neke od prilika na koje među prvima skačem su one koje mi nude priliku da načinim nešto drugačije i kreativno i Auanario će biti upravo to.
 
8. Što imaš pripremljeno za Ultru Europe, što plesači mogu očekivati?
 
Mnogo svježe glazbe s Politics Of Dancing 3.

alt

 
9. Sviđa li ti se više festivalska atmosfera ili ona kluba?
 
Sviđa mi se oboje. Za mene je uvijek stvar u interakciji s publikom, i naravno, razlikuje se od showa do showa.
 
10. Wild Card pitanje; Kakav je osjećaj biti ti?
 
Vrlo dobar!
 
 
sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2