Skip to main content
  • 10.03.2020.

Wise & Kobe: Znanje, kreativnost i rad do besvjesti su važni faktori u stvaralačkom poslu

Beograđani Wise & Kobe na Tech Room ove subote 14.03. donose tech-house groove u Zagreb, pa smo tim povodom popričali sa njima.

Piše: 


Njihov projekt nastao je još 2002.g., a spadaju u jedan od iskusnijih tandema na regionalnoj sceni.

Dobro nam došli sa susjedne scene i hvala vam što ste uzeli vremena za čašicu razgovora s našim plesačima. Pa da uskočimo ravno na početak.

1. Od dva glazbena entiteta postajete jedan 2002. Kada ste se upoznali i kako je došlo do stvaranja dua? jeste li prijateljevali privatno prije profesionalnog spajanja?

WK: Još kao maloljetni prijatelji iz škole zajedno smo zakupljivali prostore i organizirali "High School Parties". Stvari su se odvijale brzo i sve ozbiljnije, a mi dovodili u goste tadašnje najaktualnije domaće DJ-eve! Jako smo zavoljeli sve to, kupili prve Technics 12/10Mk2 gramofone i odatle je sve krenulo. Tolike godina drugarstva, suradnje, putovanja i tisuće odrađenih nastupa rezultirale su da postanemo i Kumovi! 🙂

2. Koliko obrazovanje na odsjeku audio-vizualne tehnologije znači za produkciju? Što dobre producente odvaja od prosjeka i koji je vaš recept za stvoriti dobru stvar? što vas inspirira i kada znate da je traka gotova?

WK: Znanje, kreativnost i rad do besvjesti tri su najbitnija faktora u svakom stvaralačkom poslu koji se obavlja na profesionalnom nivou. Nama osobno mnogo je značila dobra podloga napravljena sa stručnim ispitima poput: Elekroakustika, Obrada Zvuka pa svi redom predmeti koje smo kasnije uspjeli da iskoristimo i u praksi dok smo pravili muziku u nasem studiju. Dobre producente razlikuje od prosječnih upravo i prije svega znanje, jer šta vam vrijedi da imate najkreativniju ideju ako ne znate kako da je realizirate 🙂

Nas najviše inspirira pomisao da radimo ono što volimo, i da ćemo možda jednog dana kada nas ne bude bilo ostaviti neki muzički trag o kome će se pričati. Što se traka tiče gotova je onda kada smo prezadovoljni sa njom kako zvuči, kada je bar jednom istestiramo u klubu i kada se finalno srede i najsitniji detalji. To sve zajedno kod nas zna nekada baš potrajati.

3. Prvo službeno samostalno izdanje "Panther EP" izašlo je 2009. Što se promijenilo u ovih 11 godina? Kako ste iz techna žanrovski uklizali sada u pretežno tech house i što vas je privuklo mekšem zvuku? Kako biste sami definirali svoju estetiku izvan žanrovskih ograničenja?

WK: Promjenilo se to da smo ajmo reći zreliji u cijeloj priči, da smo svakako mnogo više prisutniji, posvećeniji i da smo svojim zalaganjem svih ovih godina uspjeli postati dio sjajnih svjetskih etiketa poput: Toolroom, Repopulate Mars, Cr2, Glasgow Underground… Što se žanra tiče i dalje volimo mnoge elektroničke pravce, ali skapirali smo da nas Tech groove više radi.

To usporavanje "bitaže" valjda ide malo i sa godinama jer zapravo želite više uživati u samoj muzici i njenoj raznolikosti melodija, vokala, synthova – a toga je zapravo znatno više u tech nego u techno groove-u. Neke prave definicije zapravo i nema, ogromni smo ljubitelji elektronike i mnogo uživamo u njoj, a još više volimo kada je dijelimo sa pravom ekipom.

4. Lista postignuća i nastupa je golema, no što je za vas vrhunac karijere? Koje izdanje ili event smatrate istinskim izrazom onoga za što stojite? Koji je bio apsolutno najbolji festivalski nastup koji nećete nikada zaboraviti i koji je ultimativni karijerni san?

WK: Dosadašnji vrhunac naše karijere, a ujedno i naš omiljeni nastup jeste nastup na poznatoj Exit Dance Areni! Zaista je nevjerojatan osjećaj svirati pred toliko ljudi uvodni dio večeri za imena poput: Solomun, Guy Gerber, Boris Brejcha. Bilo je još dosta sjajnih festivalskih i klupskih nastupa, a mi se trudimo da na svakom damo maksimum i da nam svaki ostane u sjećanju! Vjerojatno publika to prepozna, i zato nas uvijek zovu da se vratimo na mjesta dobrih događanja. San vam nećemo otkriti, radit ćemo jako da se on ostvari, pa možda nam se i posreći.

5. Koji su planovi za 2020? Na kojim novim stvarima radite i čemu posvećujete najviše pažnje? 14. ožujka vas očekujemo kao goste sjajnog Tech Rooma u zagrebačkom Boogaloo-u uz E-Base-a, Diogena i Pinta Indahouse. Što plesači mogu očekivati na ovom prvom nastupu u Hrvatskoj i od kada do kada traje vaš time slot? Možete li nam nabaciti teaser traku na koju ćemo moći plesati?

WK: Planovi su da se što više vremena provoditi u studiju, bazirati se na kvalitetnu produkciju , usavršavati svoje znjanje i izdati trake za jake etikete gde nam je i mjesto. Trenutno završavamo novi materijal sa jednom od boljih ženskih DJ imena na Ibizi. Ona ima fenomenalna izdanja na etiketama poput: Hot Creations, Toolroom, Roush, Sola. Jedva čekamo da to završimo u potpunosti i da materijal ugleda svjetlost dana.

Na Tech Room premijerno ćemo pustiti jednu od traka sa ovog materijala. Bit će tu još dosta nekih jakih noviteta sa kojima želimo publici napraviti top zabavu. Naš slot je od 02 – 04h i iskreno jedva čekamo tu večer da sa ovom sjajnom ekipom zajedno raznesemo klub hahahaaa! 🙂 🙂

6. Wild Card Question: Koji vam je ponaosob najdraži zvuk na svijetu, glazbeno ili ne? Može biti baš bilo što.

WK: Pa najdraži zvuk na svijetu nam je kada čujemo da imena poput Jamie Jones, Marco Carola, Nicole Moudaber, waFF, Kerri Chandler, Umek, Steve Lawler, Mark Knight i mnogi drugi vrte naše trake na raznim događajima širom planete! Onda smo zaista sretni, jako inspirirani i spremni za nove izazove. Također obožavamo u zvuku prirode, zvuku mora, a i zvuk Mustanga je lijep na svoj način 🙂  

Hvala i vama na pozivu i vidimo se 14/03/2020! <3 

Možete ih slušati 14. ožujka u sklopu klupske večeri Tech Room u zagrebačkom Boogaloo gdje im se za pultom još pridružuju i rezidenti E-Base, Diogen i Pinda Indahouse.

FB Event: Tech Room w/ Wise D & Kobe Boogaloo 14032020

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2