Skip to main content
  • 4.05.2024.

Znanost o zvuku – 1. poglavlje: Kako techno glazba utječe na mozak?

Istražite kako techno glazba utječe na mozak, od poboljšanja fokusa i raspoloženja do utjecaja na otkucaje srca. Uronite u znanost iza ritmova.

Piše: 

Uvod: Simfonija techna i mozga

Techno glazba, žanr koji je nastao iz užurbanih gradskih krajolika Detroita kasnih 80-ih, daleko je prerastao svoje underground korijene kako bi osvojio globalnu publiku. Sa svojim repetitivnim i hipnotičkim ritmovima, techno nije samo oblik glazbe; to je slušno iskustvo koje nadilazi sam čin slušanja. Dakle, to postaje pitanje koje duboko pobuđuje našu znatiželju:

*Kako techno glazba sa svojim jedinstvenim zvučnim pejzažom utječe na zamršen rad ljudskog mozga

Photo/Credit: gremlin/iStockphoto

U središtu ovog istraživanja leži činjenica da je glazba, po samoj svojoj biti, univerzalni jezik koji govori o našim emocionalnim i fiziološkim stanjima. Techno, sa svojim posebnim karakteristikama, djeluje kao ključ za otključavanje raznih mentalnih i emocionalnih vrata u nama. Ova priča nastoji istražiti znanost koja stoji iza ovog fenomena, povezujući pulsirajuće ritmove techna i utjecaj na aktivnost mozga, emocionalno blagostanje, pa čak i fizičko zdravlje.

*Ljudski mozak je iznimno složen organ, sastavljen od milijardi neurona povezanih bilijunima sinapsi u goleme mreže (izvor Lindau Nobel Laureate Meetings)

Priča se nastavlja…

sonus 2
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonic mobile
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.