Skip to main content
  • 12.05.2024.

Znanost o zvuku – 2. poglavlje: Kako techno glazba utječe na mozak?

Saznajte više kako se tempo techno glazbe često usklađuje s prosječnim brojem otkucaja srca tijekom tjelesnog napora, kao i koliko je techno BPM zaslužan za fokus i koncentraciju.

Piše: 

Naslovna foto

Jef Berhin

Puls techna: Otkucaji srca i energija

Zamislite na trenutak osjećaj kako vam srce lupa dok DJ prelazi na visokoenergetsku pjesmu. Postoji gotovo električna veza između ritma glazbe i otkucaja vašeg srca.

Foto Jef Berhin

Znanstvene studije sugeriraju da je u ovom osjećaju nešto više od puke slučajnosti. Tempo techno glazbe, koji se često usklađuje s prosječnim brojem otkucaja srca tijekom tjelesnog napora, može potaknuti povećanje broja otkucaja srca i protok krvi, odražavajući učinke umjerene tjelovježbe. Ovaj fiziološki odgovor ne samo da podiže razinu energije, već i povećava sposobnost fizičke izdržljivosti, čineći techno savršenim suputnikom za vježbanje i visokoenergetske aktivnosti.

Izvan plesnog podija ili teretane, utjecaj techno glazbe proteže se na područje mentalne snage i usredotočenosti. Nemilosrdni otkucaji mogu stvoriti osjećaj zamaha, tjerajući pojedince u stanje povećane koncentracije. Ovo nije samo anegdota; istraživanje u području kognitivne neuroznanosti počelo je rasvjetljavati kako ritmička glazba može poboljšati kognitivne funkcije poput pažnje i prisjećanja. Repetitivna struktura techno glazbe, čini se, može pomoći umu, omogućujući dublje uranjanje u zadatke i promičući stanje protoka u kojem vrijeme kao da je stalo, a produktivnost cvjeta.

Ritmička rezonanca: Fokus i koncentracija

Uranjajući dublje u kognitivne učinke techna, potencijal žanra da pomogne u fokusiranju i koncentraciji postaje sve očitiji. Znanost iza ovoga leži u uvlačenju moždanih valova u ritam glazbe. U ovom fenomenu, prirodne frekvencije aktivnosti našeg mozga sinkroniziraju se s otkucajima u minuti (BPM) glazbe koju slušamo. Učinak može biti duboko fokusiran na techno, tipično karakteriziran rasponom BPM koji odražava alfa i beta stanja moždanih valova povezana s budnošću i koncentracijom.

Pedagozi i psiholozi podjednako su istraživali korištenje pozadinske glazbe za poboljšanje kognitivnih performansi u okruženjima koja se kreću od učionica do udaljenih radnih okruženja. Techno, sa svojim dosljednim ritmovima i nedostatkom lirskih smetnji, javlja se kao žanr posebno prikladan za tu svrhu. Kao da mozak, opčinjen ritmom, pronalazi kanal u kojem misli i ideje mogu slobodnije teći, probijajući se kroz buku ometanja i njegujući produktivan radni prostor.

sonus 2
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonic mobile
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.