Skip to main content
  • 27.02.2022.

1518.: Dan kada je tajanstvena plesna epidemija zarazila stanovnike Strasbourga

Prije pet stoljeća u Strasbourgu se održao najduži "rave" na svijetu – 'pošast' plesa koja je za neke bila kobna. Što je uzrokovalo?

Piše: 


U srpnju 1518. stanovnike grada Strasbourga (tada dio Svetog Rimskog Carstva) zahvatila je iznenadna i naizgled nekontrolirana želja za plesom. Histerija je počela kada je žena poznata kao Frau Troffea izašla na ulicu i počela se tiho uvijati, vrtjeti i tresti.

Nastavila je svoj solo ples gotovo tjedan dana, a ubrzo joj se pridružilo još tri stotine građana Strasbourga. Prema tim nepotpunim izvorima, usred ljeta sluge, prosjaci i radnici počeli su spontano plesati nasred javnog trga.


Ilustracija History Daily

Sobari, radnici i prosjaci počinju plesati dan i noć

Pod zadivljenim očima plemića i klerika, gomila plesača rasla je iz dana u dan. Tko god se previše približi, neodoljivo je uhvaćen u krug, kao kontaminiran. Do kolovoza je plesna epidemija odnijela čak 400 žrtava. Bez ikakvog drugog objašnjenja za ovaj fenomen, lokalni liječnici za to su krivili "vruću krv" i predložili da oboljeli jednostavno izbace groznicu. Izgrađena je pozornica i dovedeni su profesionalni plesači. Grad je čak angažirao i bend za glazbenu pratnju, ali nije prošlo dugo prije nego što je plesni maraton počeo uzimati danak.

Mnogi su se plesači srušili od čiste iscrpljenosti

Neki su čak umrli od moždanog i srčanog udara. Čudna epizoda nije završila sve do rujna, kada su plesači odvedeni u svetište na vrhu planine da se mole za odrješenje.

Plesna kuga u Strasbourgu možda zvuči kao legenda, ali je dobro dokumentirana u povijesnim zapisima iz 16. stoljeća. To također nije jedini poznati incident te vrste. Slične manije dogodile su se u Švicarskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj, iako je malo njih bilo tako velike – ili smrtonosne – kao ona koja je pokrenuta 1518.

Što je moglo navesti ljude da sami plešu do smrti?

Prema povjesničaru Johnu Walleru, objašnjenje se najvjerojatnije odnosi na svetog Vida, katoličkog sveca za kojeg su pobožni Europljani iz 16. stoljeća vjerovali da ima moć proklinjati ljude plesnom kugom. U kombinaciji s užasima gladi i bolesti kuge koji su oba harali Strasbourgom 1518., praznovjerje svetog Vida moglo je pokrenuti histeriju izazvanu stresom koja je zahvatila veći dio grada. Druge teorije sugeriraju da su plesači bili pripadnici vjerskog kulta, ili čak da su slučajno progutali ergot, otrovnu plijesan koja raste na vlažnoj raži i proizvodi grčeve i halucinacije.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2