Baner

Balearsko otočje traži zabranu alkohola na letovima!

Petak, 14 Srpanj 2017

Na obali Španjolske, mirno u pučinu usađena, sjedi niska otoka sa sasvim vlastitim legendama i ljubavima -  Balearsko otočje - kao zajednički naziv uže geografske obitelji punkta na kojem je odgojena jedna plesna kultura na struju.


Balearsko otočje tako se u brošure turističkih agencija i liste aerodroma ugnijezdilo kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija za sve one koji osjećaju još uvijek da bi odmori trebali biti proplesani i provrištani s čašom ledenog društvenog lubrikanta u rukama. Vlasti otočja, koje je dom party meka Ibize i Mallorce, tražile su od Španjolske i Europske Unije da im pomognu boriti se protiv "anti-socijalnog turizma" zabranom alkohola na letovima i na aerodromima, kako neki vole dotaknuti balearsko tlo već s podobrim buzzom i malo krvi u svom alkoholu.Ovaj zahtjev stiže od Pilar Carbonell, odgovorne za turizam u vladi balearskog otočja, nakon široko publiciranih rasprava o javnim pijanstvima i alkoholom natopljenih seksualnih egzibicija na letovima, pretvarajući ova turistička mjesta u ona s reputacijom razvrata i nedogovornosti, gdje su nerijetko ekscesna ponašanja sudionike koštala života. Iz zahtjeva gospođe Carbonell nije jasno traže li lokalne vlasti zabranu alkohola na svim EU letovima ili samo onima koji idu prema otočju.

Posljednji javno pušteni incident bio je kada su policijski službenici morali upasti u avion Ryanair-a u Palma de Mallorci ne bi li izvukli trojicu pijanih letača koji su radili nerede od polaska u Manchesteru, a s aviona su ispraćeni pljeskom ostalih putnika. Ovaj događaj rezultirao je kašnjenjem i preusmjeravanjem drugih letova.Izvan sličnih situacija ostaje pomalo nejasno koji je konkretni plan za distribuciju alkohola jednom kada su putnici sigurno i trijezno na otoku, kako Balearsko otočje velik dio svoje zarade na turistima ostvaruje upravo na šankovima. Također, upitno je koliko će zabrana alkohola na letovima zaista učiniti za reputaciju pojedinih aspekata otočja na kojima bi im i Sodoma i sestra joj Gomora skinule šešir. Svakako nije loša ideja sapeti inklinacije nestrpljivih koji uništavaju iskustvo leta na odmor ostalima, no primijenjeno kao usamljena mjera njena učinkovitost je diskutabilna, ali sve dok zakon ponude i potražnje Balearsko otočja stavlja u poželjnu poziciju jednako tako ga postavlja i u ono u kojoj može zahtijevati ove promjene

Balearsko otočje traži zabranu alkohola na letovima!