Skip to main content
  • 19.08.2021.

Berghain pretvoren u digitalnu instalaciju izgubljenih i postojećih prirodnih svjetova

Light Art Space (LAS) predstavlja izložbu "Berl-Berl" Jakoba Kudska Steensena u Halle am Berghain koja je otvorena do 26. rujna 2021.

Piše: 


Od svog osnutka u bivšoj zgradi elektrane 2004. godine, berlinski Berghain postao je najpoznatiji noćni klub u Europi, preuzimajući neslužbenu titulu "svjetske prijestolnice techna". Njegova su vrata stalno otvorena za javnost od subote navečer do ponedjeljka ujutro, ugošćujući razinu razvrata koja je postala karakteristična za noćni život grada (prije pandemije). Možete vidjeti gotovo sve što se događa na plesnim podijima u Berghainu (ako možete ući, klub je notorno teško dostupan), ali kao posjetitelj ne možete očekivati ​​jednu stvar, to je prostor za mir i razmišljanje.


Foto © Timo Ohler

Čuveni berlinski noćni klub Berghain pretvara se u hipnotičke slike krajolika

Berl-Berl je prva velika izložba ovog umjetnika u Europi koji je transformirao legendarni klub u ogromnu digitalnu instalaciju izgubljenih i postojećih prirodnih svjetova. Umjetnik tako pretvara Halle am Berghain u močvaru, istražujući njezinu ekologiju i mitologiju. Impresivna instalacija vodi do podrijetla Berlina kao močvare koju čini ledenjačka dolina stara preko 10.000 godina. 'Berl', staroslavenska riječ za močvaru, smatra se podrijetlom riječi 'Berlin' te je tako i nastalo samo ime izložbe.

Radeći na spajanju umjetnosti i tehnologije, Kudsk Steensen poznat je po stvaranju inovativnih projekata koji kombiniraju opsežna terenska istraživanja s najnovijim digitalnim tehnologijama; umjetnik gradi sva svoja djela unutar svog svijeta (koristi softver za igre i zvuk umjetnika Matta McCorklea i Arce kako bi ubrizgali u prostor zvuk drugog svijeta), nestvarno.


Foto © Timo Ohler

Posjetitelji će doživjeti putovanje kroz virtualno močvarno područje koje će pokriti Berghain-ovu kvadraturu od 1.435 četvornih metara i predstaviti kombinaciju trenutnih berlinskih močvara, izumrlih vrsta i drevnih močvarnih mitologija. Izložba uključuje ​​i virtualno iskustvo na Internetu, smješteno na web stranici LAS-a.

Meditirajući tijekom rada, Kudsk Steensen počeo je gledati Berghain kao neku vrstu katedrale. Onaj u kojem je od ljudskog glasa bilo potrebno da skladno spoji djelo. Stoga je zatražio pomoć venezuelanskog glazbenika Arce, čiji se glas stapa sa sirovim zvukovima okoline, uključujući zvukove vodozemaca koje je snimio Kudsk Steensen.

"Berl-Berl" je istraživanje vremena – cilj njegovanja određenog okruženja prije nego što ono uvene. Za Berl-Berl, LAS-u se pridružila Emma Enderby, glavna kustosica njujorškog The Shed-a, koja je pohvalila iznimno eksperimentalan pristup organizacije prikazivanju umjetnosti.

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2