Skip to main content
  • 29.11.2018.

Berlin plaća klubovima do 100 tisuća eura da rješe zvučnu izolaciju

Model kojim se rješava buka u noćnim klubovima u središtu njemačkih gradova prvo je uveden u Hamburgu, a sada i u Berlinu.

Piše: 


Naime, sve veći pritisci i pritužbe građana u centru na buku koja dolazi iz obližnjih klubova bio je toliki da su njemačke vlasti odlučile uvesti subvencije za zvučnu izolaciju u iznosu do 100 tisuća eura.

Prvi takav model uspješno je realiziran u Hamburgu, a potom je i gradsko vijeće Berlina donijelo uredbu kojom subvencioniraju noćne klubove kako bi rješili spomenuti problem. Kako noćni život u Berlinu i drugim središtima ima važan udio u ekonomskom priljevu, Nijemci su našli način da zaštite turizam i ekonomiju, što bi mogao biti dobar primjer i našim vlastima.

Zanimljivo je da će se subvencije davati klubovima koji nakon primanja sredstava i uvođenja zvučne izolacije moraju raditi još najmanje dvije godine, inače ako zatvore u međuvremenu dužni su vratiti sav novac.

Tako bi i Hrvati na Zrću, Hvaru, Dubrovniku, Makarskoj uskoro mogli mirno spavati ako naše vlasti odluče primjeniti sličan model. Poznato je da svi mi želimo turiste koji ne prave buku na odmoru, želimo uzeti novce istim tim ljudima, ali ih ne želimo vidjeti na ulicama, ni u noćnim klubovima koji pritom stvaraju buku u ljetnim mjesecima do jutarnjih sati.

Postoje primjenjiva rješenja u kojima svi mogu biti sretni, a Berlin, Ibiza, London, Paris ili Amsterdam mogu nam biti dobar primjer.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk