Skip to main content

Britanski i češki festivali kontra plastike za klimatske promjene

Više od 60 nezavisnih britanskih festivala okupljaju se kako bi se borili protiv prodaje šatora za jednokratnu uporabu.

Piše: 


Vjeruje se da se negdje oko 250.000 šatora koristi na festivalima u Velikoj Britaniji, a mnogi na kraju završe na odlagalištu otpada jer se ne mogu reciklirati ili ponovno koristiti u dobrotvorne svrhe, stvarajući tako ogromne količine plastičnog otpada svake godine. Udruga nezavisnih festivala (AIF) predvodi borb protiv šatora za jednokratnu uporabu i također poziva posjetitelje festivala da sa sobom ponesu svoje šatore nakon festivala.

"Pozivamo velike trgovce da prestanu s marketingom i prodajom šatora i drugih kamping stvari kao suštinski jednokratne upotrebe i profitiraju od raspoložive kulture", izjavio je glavni direktor AIF-a Paul Reed. "AIF pokreće ovu kampanju za podizanje svijesti kao dio problema s plastikom za jednokratnu uporabu".

"Poruka ovdje nije da se kupuju skuplji šatori – s jednim šatorom koji nosi istu količinu plastike kao i više od 8.700 plastičnih slamki, festivalska publika može poduzeti pozitivne akcije i smanjiti svoj ugljični otisak jednostavno tako što će uzeti svoj šator i ponovno ga upotrijebiti".

PRAG UKIDA KORIŠTENJE PLASTIČNE AMBALAŽE NA FESTIVALIMA

Glavni grad Češke ukida korištenje plastične ambalaže na festivalima. Smanjenje uporabe plastike za jednokratnu upotrebu je početak i najučinkovitiji način borbe za čiste oceane i prirodu. Zabranit će se plastika, uključujući šalice, posude za hranu i piće te plastični pribor za jelo (kao što su vilice, žlice i noževi). Čak se i od drugih umjetničkih događaja traži da se pridržavaju ovog novog zakona. Nijedna plastika se ne može koristiti za slikanje, glumu ili ples.

Postoji li alternativa plastici na festivalima?

Gradski dužnosnici usmjeravaju organizatore događaja u korištenju resursa koji se mogu ponovno koristiti. To uključuje staklene predmete, porculan, metal ili drvene predmete umjesto plastike.

Je li došlo vrijeme da slične prakse uvedu organizatori festivala u našoj regiji?

hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sibold mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2