Skip to main content
  • 25.07.2022.

Čista ekstaza u Utrechtu: Bi li ovo mogao biti prvi MDMA shop na svijetu?

Zamislite ovo: Nizozemska vlada regulira MDMA. Kako bi onda izgledala prodaja? Trebate li tablete moći kupiti svugdje ili samo na recept?

Piše: 


U trgovini MDMA (Ecstasy Shop – De XTC Winkel) , javnom eksperimentu Muzeja droge Poppi u suradnji sa istraživačima Sveučilišta u Utrechtu, posjetitelji su ti koji odlučuju. U fiktivnoj trgovini MDMA — gdje se ne dijele stvarne droge — istraživači droga s raznih fakulteta Sveučilišta u Utrechtu ispituju uvjete pod kojima bi Nizozemci bili spremni kupiti MDMA da je legalan.

Ozbiljna priča o maloprodaji MDMA

Posjetitelji igraju "ozbiljnu igru" koju su razvili istraživači iz Utrechta u suradnji s Poppijem i testiraju tri različita maloprodajna mjesta za MDMA: specijaliziranu trgovinu za MDMA (trgovina), klub (noćni život) i ljekarnu (medicina). Posjetitelji imaju kontrolu i mogu na temelju eksperimenata i pitanja odrediti što smatraju najboljim načinom prodaje MDMA. Treba li postojati dobna granica? I koliko tableta možete kupiti? Što je s marketingom? Hoće li posvuda biti reklama o MDMA?


Credit: Utrecht University

Sami istraživači neće biti prisutni u trgovinama, već će prikupljati i analizirati podatke prikupljene kroz igru ​​i intervjue. Rezultati pokazuju u kojem bi okruženju – medicini, trgovini ili noćnom životu – i pod kojim bi uvjetima sudionici bili voljni kupiti MDMA.

Trgovina MDMA bit će otvorena od 15. srpnja do 29. rujna na adresi Vinkenburgstraat 1-3 u Utrechtu.

sea star desk
brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.