Skip to main content
  • zastava sad
  • 14.04.2020.

Colorado – posjedovanje narkotika iz kaznenog djela pretvoreno u prekršaj

U svibnju 2019. guverner američke države Colorado Jared Polis potpisao je zakon kojim se učinkovito reklasificira osobno posjedovanje narkotika iz rasporeda 1. i 2. iz kaznenog djela u prekršaj.

Piše: 

Naslovna foto

zastava sad


Zakon, poznat kao HB19-1263, službeno je stupio na snagu početkom ožujka 2020. godine. HB19-1263 kažnjava za osobno posjedovanje kontroliranih tvari poput DMT-a, LSD-a, kokaina. Državljani Colorada ne mogu više biti zatvoreni zbog tih djela (do granice od četiri grama), a kazne i novčane kazne za to posjedovanje znatno su umanjene.

Posljedice tih smanjenih kazni su značajne

Krivično djelo je prilično ozbiljan trag u nečijoj kaznenoj evidenciji, a ne dobivanje dosjea za posjedovanje narkotika dugoročno će vam značajno pomoći u traženju posla, budućim prilikama, obiteljskom i osobnom životu i još mnogo toga.

Smanjenje troškova zatvora uklanjanjem tih slučajeva pomaže državnom proračunu i učinkovitijem ograničavanju izdataka za resurse, štedeći novac države i poreznih obveznika. Zapravo, Joint Budget Committee izračunao je da bi u razdoblju od pet godina HB19-1263 moglo uštediti državi Colorado između 8,6 do 13 milijuna dolara.

Prijedlog zakona značajno utječe na kulturu i stil života Colorada. Sigurna rekreativna upotreba droga (i metode koje pomažu u očuvanju takve prakse) sada će biti manje stigmatizirane, omogućujući onima koji sudjeluju da se manje brinu o izboru načina života i dugoročnim učincima i prosudbama koje proizlaze iz njih.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk