Skip to main content
  • 18.10.2020.

COVID-19 je povezan s tinitusom tvrdi britanski zdravstveni časopis BMJ Case Reports

Između proljetnog kolapsa festivala 2020. i prvog smanjenja prihoda od streaminga, utjecaj COVID-19 na glazbu ne može se zanemariti.

Piše: 


Prema sadašnjim spoznajama, sama bolest može dugoročno utjecati i na doživljaj zvuka. Virus je povezan sa gubitkom sluha u analizama slučaja koju je objavio zdravstveni časopis BMJ Case Reports.

Članak se fokusira na 45-godišnjeg pacijenta s astmom koji je primljen u bolnicu nakon što je deset dana patio od simptoma koronavirusa. Navodno je imao gubitak sluha sedam od 30 dana koliko je bio intubiran na intenzivnoj njezi; tijekom ostalih intervala patio je od bilateralnih plućnih embolija, upale pluća povezane, plućne hipertenzije i anemije.

Jedno od mogućih objašnjenja koje su postavili autori bilo je da je virus uzrokovao staničnu smrt nakon širenja u ušni kanal pacijenta ili da je pokrenuo oslobađanje upalnih kemikalija nazvanih citokini u njegovom tijelu. Studija je ograničena anegdotalnom prirodom nalaza jer se do sada radi samo u jednom pacijentu sa COVID-19 koji je izgubio sluh. Autori, međutim, primjećuju da je pregled literature od 1950. do srpnja 2020. pronašao još tri izvještaja o slučaju i dvije studije sa slučajem o povezanosti virusa i gubitka sluha. Do danas, kažu, to tek treba detaljno istražiti.



BMJ Case Reports
važan je znanstveni časopis koji nudi velik broj slučajeva u svim disciplinama, tako da zdravstveni radnici, istraživači i drugi mogu lako pronaći klinički važne informacije o uobičajenim i rijetkim stanjima.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2