Skip to main content
  • 10.01.2018.

Datum, koncept i program Noći Muzeja 2018.

Noć muzeja, manifestacija koja tradicionalno okuplja veliki broj posjetitelja u muzejima diljem Hrvatske, održat će se ove godine u petak 26. siječnja, pod olimpijskim geslom "Važno je sudjelovati" i naslovom "Muzeji i sport – brže, više, jače../citius, altius, fortius".

Piše: 

Naslovna foto

Noć muzeja


Trinaesto izdanje Noći muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, a ovogodišnju temu odabralo je, napominju iz Društva, u skladu s pozitivnom praksom i dosadašnjim ostvarenim uspjesima. 'Sportskom' temom nastoji se analitički sagledati aktualno stanje s muzejskim zbirkama posvećenima sportu, potaknuti lokalne inicijative na očuvanje i vrednovanje kulture sporta kroz raznolike oblike društvenog i individualnog stvaralaštva, te stvoriti ozračje u kojemu sport ima kulturološku vrijednost.
{youtube}ImWgZESmDq0{/youtube}

"Iako se u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima. Stoga, i odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj", ističu iz Društva. 

S obzirom da se danas sport sagledava u širokom rasponu, kao dio tradicije i kulture suvremenog društva, te kroz znanost, umjetnost i politiku, muzeji, neovisno o svojoj vrsti, imaju velike mogućnosti razrade i sagledavanja sporta u kontekstu suvremene muzejske prakse; integriranjem u svakodnevnicu, razvijanjem i potvrđivanjem identiteta pojedinca, grupe ili zajednice, kroz multidisciplinarni i multimedijalni pristup. 
{youtube}lt8guvaTCDo{/youtube}

Sudjeluje više od 200 muzeja diljem Hrvatske

Na internetskim stranicama Noći muzeja najavljeno je sudjelovanje sedamdesetak gradova u Hrvatskoj i BiH, te više od 200 muzeja, od kojih 20-tak u Zagrebu. Sportska tema za Noć muzeja 2018. dodatno je bila potaknuta i činjenicom da će se Europsko prvenstvo u rukometu održati u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja, ali i skorašnjim Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom gradu Pyeongchangu, koje će se održati od 9. do 25. veljače. 

Prošlogodišnja Noć muzeja, koja se održala na temu "Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo" imala je rekordnih 238.710 posjetitelja, od čega najviše u Zagrebu – 81.600. Manifestacija se održala na 230 lokacija, uključivši Goricu u Bosni i Hercegovini. Autorice stručne koncepcije Noći muzeja su Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović.

Program po gradovima potražite ovdje.

Izvor: www.culturenet.hr

brejcha 1
Vezani članci
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
brejcha 1
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sea star desk