Skip to main content
  • alt
  • 13.08.2017.

Dobrodošli u Midburn – izraelsku verziju Burning Mana

Midburn zajednica nastala je u rujnu 2011.g. nakon povratka skupine prijatelja s Burning Mana u Nevadi.

Piše: 


alt

Zajedničkim dogovorom odlučili su napraviti koncept po uzoru na Burning Man u Izraelu. Prvo su organizirali tematske večeri na kojima se okupljalo šaroliko društvo i u cijelom tom procesu došlo se do zajedničkih zaključaka iz kojih je proizašao Midburn.

alt

alt

Preteča Midburna su eventi "Mama Burn" 2012.g. sa 600 posjetitelja, pa "Octoburn" koji je konceptualno bio dosta napredniji i uključivao je tematske kampove, a posjetilo ga je oko 1500 ljudi, te su ga lokalni mediji nazvali revolucionarnim događajem. 2013. Midburn je službeno predstavljen kao organizacija, a zajednica volontera i umjetnika koju su tad imali oko sebe je počela graditi umjetničke instalacije "Hand of inspiration" koje su predstaviti na američkom Burning Manu.

alt

alt

Prvi Midburn kao regionalni event održan je 2014.g. Projekt je startao u svibnju 2014.g. sa 3000 učesnika. Lokacija je pustinja Ramat Negev koja je kroz ovaj festival dobila turističku promociju, a organizatoru su u mnogočemu pomogli turistički odjel regije i drugi da se započne s projektom.

alt

alt

Midburn nije običan festival na kojem sviraju skupocjena imena na velikim pozornicama. To nije festival za posjetitelje, već participante koji će doći uživati i predstaviti svoje umjetničke instalacije. Kroz 6 dana pustinja Negev postane privremeno utočište za narode različitih kultura i lokacija se pretvara u neobičan grad sastavljen od različitih platformi.

alt

alt

Do sada su održana ukupno četiri Midburna, a broj participanata stalno raste. Prošle godine je zabilježeno njih 8000, a ove godine 11000.

alt

alt

alt

alt

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2