Skip to main content
  • 15.12.2019.

Duh Beograđana kroz kameru zaštitara iz Berghaina

Izložba NEXT / Portreti Beograđana njemačkog fotografa Svena Marquardta ispred Filozofskog fakulteta, u okviru prve listopadske četvorodnevne manifestacije Art Weekend Belgrade, produžena je do sredine siječnja 2020.

Piše: 


Crno-bijele fotografije velikih formata bit će i dalje izložene na otvorenom, na fasadi Filozofskog fakulteta, kao dio eksterijera prijestolničkog centra. Tijekom 2018. po prvi put u trideset godina dugoj karijeri, Sven Marquardt, njemački fotograf, radio je na projektu izvan Berlina.

Veliku inspiraciju koju je pronašao u Beogradu tijekom dvomjesečnog rezidencijalnog boravka pretočio je u seriju fotografija čiji su glavni akteri Beograđani koje je sretao tijekom svog boravka u ovom gradu, a njihovi crno-bijeli portreti bit će izloženi na fasadi Filozofskog fakulteta, u centralnoj pješačkoj zoni Beograda. Zahvaljujući oštrom Svenovom oku, imat ćemo priliku vidjeti jedinstvenost Beograda i bogatstvo razlika koje posjeduje.

Sven Marquardt je njemački fotograf čija je umjetnička karijera u mnogočemu bila ograničena društveno-političkom situacijom prije i poslije pada berlinskog zida. Rođen 1962. godine, svoju karijeru počinje ranih osamdesetih godina radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolpha Schafera u modnoj fotografiji.

Svoje prve fotografije zabilježio je još početkom osamdesetih u istočnom Berlinu, a od tada se intenzivno bavi analognom fotografijom uz prirodno osvjetljenje, što je i specifičnost njegovog rada.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, njegova djela su postigla izuzetan uspjeh, a serije fotografija, u kojima uglavnom predstavlja portrete ljudi koje sreće u svom okruženju ili u tijeku istraživačkih projekata, predstavio je u mnogim zemljama: Japanu, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Brazilu, Gruziji, Španjolskoj, na Filipinima, u Australiji i Kanadi.

Pored karijere fotografa Sven Marquardt je poznat i kao „face check“ poznatog berlinskog techno kluba Berghain / Panorama Bar. Svatko tko je ušao, ili nije ušao u Berghain zna da upravo Sven čeka na kraju reda i odlučuje da li ćete ući u klub ili ne.

Znam da osobe koje sam izabrao nisu dovoljne za predstavljanje Beograđana, ali projekt obuhvaća vrlo zanimljive i različite ljude koji predstavljaju individualnost, ne prosjek”, rekao je Sven.

Nikada ne želim stvoriti lažni karakter ili karakter suprotan toj osobi, već da iz stvarnog izvučem snagu.”, prenosi Kaleidoskop Media.

Projekt je podržala Delegacija Europske Unije u Republici Srbiji i Ambasada SR Njemačke u Beogradu, kao i Filozofski fakultet u Beogradu. Više fotografija možete vidjeti ovdje.

sonus 1
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sea star mobile
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sonus 2