Skip to main content
  • 18.05.2020.

Europski festivali se ujedinjuju kako bi stvorili zeleniju budućnost

Brojni europski festivali su pokrenuli nevladinu organizaciju Green Europe Expericence (GEX), inicijativu koja radi na stvaranju ekološki prihvatljivije budućnosti na glazbeno-umjetničkim događajima.

Piše: 


Među onima koji čine ovaj pokret tako su i portugalski Boom festival, belgijanski Dour festival, slovački Pohoda festival, francuski We Love Green, a ujedno ovaj četvorka čini i dio A Greener Festival (AGF) organizacije iz Velike Britanije, kao i Go Group iz Njemačke koji su suosnivači GEX-a.

Usred ovih zahtjevnih vremena osjećamo još snažniji nagon da iskoristimo ovaj poseban trenutak, da duboko udahnemo i poradimo na rješavanju ključnih problema našeg planeta“, piše u izjavi inicijatora GEX-a. "Razumijemo da se veliki izazovi koji nas čekaju mogu riješiti samo u procesu zajedničkog stvaranja."


Koristeći dvije glavne točke scenografije – festivalski dekor, umjetničke instalacije, vizuale, dizajn, natpise i hranu, GEX će raditi na razvoju načina na koji bi se festivalima omogućilo da postanu potpuno održivi.

Projekt će se odvijati u razdoblju od tri godine, pri čemu će prva godina biti posvećena minimaliziranju ekološkog utjecaja scenografije, a druga usredotočena na hranu. Sva će saznanja podijeliti s timovima uključenih festivala, lokalnim dobavljačima i dionicima. Priručnik će biti sastavljen i distribuiran za uporabu u široj industriji festivala i događanja.

GEX projekt okuplja neke od najvidljivijih organizacija u Europi koji djeluju kao katalizator za zajedničko ubrzavanje pozitivnih promjena koje trebamo napraviti“, komentira suosnivačica AGF-a i direktorica Claire O’Neill.

"Radujemo se istraživanju, učenju i dijeljenju načina za kreativno izražavanje i dragocjenu društvenu interakciju koja ljude i planet stavlja u prvi plan."

GEX sufinancira Program kreativne Europe Europske unije.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk