Skip to main content
  • 22.11.2022.

Fifa zabranila Belgijancima nošenje dresa sa simbolom Tomorrowlanda

Prve utakmice Svjetskog prvenstva su se odigrale, ali kontroverzne odluke su i dalje u prvom planu

Piše: 

Reprezentativci Belgije neće smjeti nositi svoj “rezervni” bijeli dres na Svjetskom prvenstvu u Kataru, objavio je belgijski nogometni savez.

FIFA je naredila Belgijancima da ne smiju nositi bijeli dres jer na njemu piše riječ “LOVE” (ljubav) u sklopu kojeg je i logotip Tomorrowlanda, a obojan je u šareno kao i sami brojevi na dresu, što asocira na borbu za prava LGBTQ+ zajednice.

"Ništa nismo mogli učiniti, nije bilo moguće raspravljati o tome s FIFA-om", rekao je direktor belgijskog saveza Peter Bossaert za belgijski Nieuwsblad te priznao da je frustriran jer će sad morati pomaknuti natpis na dresovima. Tomorrowland je jedan od simbola Belgije, čime su se Belgijanci htjeli pohvaliti cijelom svijetu, ali zbog riječi “LOVE”koja se nalazi ispod broja, popularni festival će izgubiti svoje mjesto na dresu.

 

"LOVE mora nestati. Tužno je to, ali FIFA nam nije ostavila izbor", rekao je Bossaert.

Također, kapetan Belgije Eden Hazard trebao je nositi trakicu u duginim bojama, no ni to nije dozvoljeno u Kataru.

"Eden neće imati trakicu u duginim bojama. Nema načina da to izvedemo zbog kazni. Ne možemo riskirati da Eden odmah dobije žuti karton kad utakmica krene. Bili smo spremni za novčane kazne, razgovarali smo s FIFA-om, ali nije bilo prostora za raspravu" zaključuje Bossaert

 

Belgijska reprezentacija je u suradnji s Tomorrowlandom i Adidasom napravila cijelu odjevnu kolekciju za Svjetsko prvenstvo koja uključuje bijeli dres, dres za zagrijavanje kojeg će belgijski nogometaši nositi prije svake utakmice kao i odjeću za svakodnevno nošenje s motivima festivala i države.

Belgija se na Svjetskom prvenstvu nalazi u skupini “F” s Hrvatskom, a kroz grupnu fazu će morati odraditi susrete u svojim crveno-crnim dresovima.

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2