Skip to main content
  • 19.07.2020.

Freementalov ciklus radionica – Tranceformations

Kako su donijeli odluku da se ovogodišnje izdanje festivala neće održati, FreeMental tim odlučio je pokrenuti ciklus radionica na području Zagreba i okolice.

Piše: 


Riječ je o novom projektu Tranceformations koji se sastojao od 6 radionica zanimljivih i raznolikih tematika. Neke su bile održane na otvorenom u parku Ribnjak, a neke u udobnosti doma voditelja radionice.

Konstelacije, cirkuske vještine, ples na svili, audio produkcija, zero waste u kupaonici i samoniklo bilje – izabrane su teme za ovaj ciklus. Prva radionica u ovogodišnjem ciklusu bila je radionica "Obiteljske konstelacije" koje je vodila vrhunska terapeutkinja Sanja Rajković.

Obiteljske konstelacije su metoda koju je u današnjem obliku razvio njemački psihoterapeut i filozof Bert Hellinger s njegovim suradnicima. Metoda u svjetskim razmjerima dobiva sve više priznanja kao zapanjujuće djelotvoran, moćan i dalekosežan pristup za nalaženje dugoročnih rješenja u slučajevima, za koje se do sad smatralo da su izvan dosega ‘ljudske ruke’.

Ona dovodi na vidjelo duboke međupovezanosti i odanosti u obitelji i zajednici, te vodi dubokom iskustvenom prihvaćanju primordijalne ljubavi koja je u srcu mentalnih, psihosomatskih i tjelesnih patnji. Jednom kad je ta ljubav oslobođena nesvjesnih zapletaja koji su se možda dogodili generaciju, dvije, tri pa i više generacija unazad, tada ona postaje sila dubokog iscjeljivanja.

Druga je nastupila radionica cirkuskih vještina i to konkretno žongliranja i vožnje monocikla uz cirkuski izvedbeni kolektiv Tricycle Trauma.

Kolektiv djeluje u sklopu Udruge za razvoj cirkuskih i izvedbenih umjetnosti Tricycle Trauma. Medij i uporište unutar kojeg stvaraju i rade je suvremeni cirkus, a izražavaju se performansom i suvremenim cirkuskim kazalištem.

Umjetničkim radom i cirkuskom edukacijom djece i odraslih nastoje doprinijeti razvoju scene suvremenog cirkusa u Hrvatskoj. Izvode u Hrvatskoj i inozemstvu, surađuju s domaćim i stranim izvedbenim umjetnicima. Kolektiv čine dvije magistre sociologije i filozofije Ivana Pedljo i Lidija Šola, te inženjer zvuka Jasmin Dasović.

Treću radionicu vodila je Sandra Dunaj iz kolektiva Svilarice, a radilo se o izuzetno atraktivnoj radionici "Ples na svili".

Ples na svili je zračna vještina novog cirkusa koja spaja gimnastiku, ples i kreativnost na jedinstven način. Ples na svili je svestran i prilagođen svim tipovima tjelesne građe, te prijašnje iskustvo nije potrebno.

Fokus je postizanje snage, kondicije i fleksibilnosti. Radionica se sastoji od tri dijela, zagrijavanje tijela na podu, u zraku na svili kroz razne sekvence i figure koje ćemo naučiti, te završni dio treninga je istezanje s elementima joge.

I četvrta radionica u trajanju od dva dana bila je "Audio produkcija" pod vodstvom Pavle Kladarina. Kroz ovu muzičku radionicu polaznici su učili osnove psihodelične produkcije. Od kicka i basa, preko manipulacije zvučnih efekata pa sve do stvaranja vlastitih nadrealnih zvukova od nule.

Posljednje dvije radionice, nažalost nisu bile održane radi problema tehničke prirode.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk