Freementalov ciklus radionica - Tranceformations

Nedjelja, 19 Srpanj 2020

Kako su donijeli odluku da se ovogodišnje izdanje festivala neće održati, FreeMental tim odlučio je pokrenuti ciklus radionica na području Zagreba i okolice.


Riječ je o novom projektu Tranceformations koji se sastojao od 6 radionica zanimljivih i raznolikih tematika. Neke su bile održane na otvorenom u parku Ribnjak, a neke u udobnosti doma voditelja radionice.Konstelacije, cirkuske vještine, ples na svili, audio produkcija, zero waste u kupaonici i samoniklo bilje - izabrane su teme za ovaj ciklus. Prva radionica u ovogodišnjem ciklusu bila je radionica "Obiteljske konstelacije" koje je vodila vrhunska terapeutkinja Sanja Rajković.Obiteljske konstelacije su metoda koju je u današnjem obliku razvio njemački psihoterapeut i filozof Bert Hellinger s njegovim suradnicima. Metoda u svjetskim razmjerima dobiva sve više priznanja kao zapanjujuće djelotvoran, moćan i dalekosežan pristup za nalaženje dugoročnih rješenja u slučajevima, za koje se do sad smatralo da su izvan dosega ‘ljudske ruke’.Ona dovodi na vidjelo duboke međupovezanosti i odanosti u obitelji i zajednici, te vodi dubokom iskustvenom prihvaćanju primordijalne ljubavi koja je u srcu mentalnih, psihosomatskih i tjelesnih patnji. Jednom kad je ta ljubav oslobođena nesvjesnih zapletaja koji su se možda dogodili generaciju, dvije, tri pa i više generacija unazad, tada ona postaje sila dubokog iscjeljivanja.Druga je nastupila radionica cirkuskih vještina i to konkretno žongliranja i vožnje monocikla uz cirkuski izvedbeni kolektiv Tricycle Trauma.

Kolektiv djeluje u sklopu Udruge za razvoj cirkuskih i izvedbenih umjetnosti Tricycle Trauma. Medij i uporište unutar kojeg stvaraju i rade je suvremeni cirkus, a izražavaju se performansom i suvremenim cirkuskim kazalištem.Umjetničkim radom i cirkuskom edukacijom djece i odraslih nastoje doprinijeti razvoju scene suvremenog cirkusa u Hrvatskoj. Izvode u Hrvatskoj i inozemstvu, surađuju s domaćim i stranim izvedbenim umjetnicima. Kolektiv čine dvije magistre sociologije i filozofije Ivana Pedljo i Lidija Šola, te inženjer zvuka Jasmin Dasović.Treću radionicu vodila je Sandra Dunaj iz kolektiva Svilarice, a radilo se o izuzetno atraktivnoj radionici "Ples na svili".

Ples na svili je zračna vještina novog cirkusa koja spaja gimnastiku, ples i kreativnost na jedinstven način. Ples na svili je svestran i prilagođen svim tipovima tjelesne građe, te prijašnje iskustvo nije potrebno.

Fokus je postizanje snage, kondicije i fleksibilnosti. Radionica se sastoji od tri dijela, zagrijavanje tijela na podu, u zraku na svili kroz razne sekvence i figure koje ćemo naučiti, te završni dio treninga je istezanje s elementima joge.

I četvrta radionica u trajanju od dva dana bila je "Audio produkcija" pod vodstvom Pavle Kladarina. Kroz ovu muzičku radionicu polaznici su učili osnove psihodelične produkcije. Od kicka i basa, preko manipulacije zvučnih efekata pa sve do stvaranja vlastitih nadrealnih zvukova od nule.

Posljednje dvije radionice, nažalost nisu bile održane radi problema tehničke prirode.

Freementalov ciklus radionica - Tranceformations