Skip to main content
  • alt
  • 19.09.2015.

Glazba moždanih valova s Berkleya

Pomislite li ikada kako smo daleko odmakli, kako je neobično imati mogućnost zaviriti u crnu kutiju onoga što te čini čovjekom?

 
Sve što jesi, što si ikada bio i što ćeš ikada biti pohranjuje se u najsofisticiranije računalo ikada napravljeno i nema nikakve veze s magnatima Silikonske doline i čipovima.
 
Možda jesi visok, niži, mršav ili manje mršav, raščupan ili ćelav, zelenook ili furaš one smeđe, no najdragocjeniji ti ipak je zakopan iza očiju. Tvoj mozak, baš kao i onaj svakoga drugoga, stvara glazbu samim svojim funkcioniranjem.

alt

 
Dr. Richard Boulanger profesor elektroničke proizvodnje i dizajna s Berkley glazbenog sveučilišta dao je demonstraciju i progovorio o mogućnosti translatiranja moždanih valova u glazbu: 
 
“Ne mislim da je ovo glazba koju zamišljam u glavi, ali je zanimljivo kako ono što mi je uglavi proizvodi ovu vrstu zvukova i ovu glazbu. Tko zna kamo će glazba ići ako spojimo ove svjetove. Tako da smatram da nas čeka uzbudljiva budućnost pred nama, a ovi uređaji su samo maleni korak.”
 
U videu Boulanger će demonstrirati Soundmachines BI1brainterface – modul koji operira s ne tako skupim slušalicama za EEG i prevodi zatim moždane valove u kontrolirane voltaže koje se mogu spojiti na sintisajzer. Detalje sučelja možete proučiti na webu Soundmachinesa, a što gospodin profesor neuro-glazbenik ima reći sam provjerite u videu niže. Čuvaj mozak, to je najvrijedniji instrument koji imaš.
{youtube}BUfHG6lQLWA{/youtube}
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2