Gramofon budućnosti s hologramom - Kozmophone

Nedjelja, 29 Listopad 2017

Ove godine obilježava se 140. obljetnica od izuma fonografa kojeg je konstruirao Thomas Alva Edison 1877. godine.


Fonograf je naziv za najraniji poznati uređaj za snimanje i reprodukciju zvučnih zapisa. Zvuk je bio zabilježen na brazdi rotirajućeg valjka. Titranje igle, koja je klizila duž brazde, prenosilo se na membranu i pretvaralo u akustičke valove. Fonografski zapisi su bili prvi audio-zapisi u historiji, a s vremenom su se počeli i masovno proizvoditi u komercijalne svrhe. Međutim, fonograf već od 1892. godine morao boriti novim uređajem poznatim kao gramofon, a koji je umjesto valjka koristio gramofonske ploče.Fonografi su s vremenom izgubili utrku s gramofonima, jer su ploče bile jeftinije, pa su se prestali proizvoditi 1920-ih, a gramofoni su tada postali najpopularniji uređaji za reprodukciju zvuka.

Svirati glazbu sa nosača zvuka je magično iskustvo, ali uživati u glazbi na autentičan način sigurno je puno bolje kada gramofon zavrti ploču. Fonograf je zasigurno promjenio način slušanja glazbe. Kako tehnologija ide naprijed izumljen je "Kozmophone" koji koristi prednosti fonografa i gramofona, a zvučnik mu se rotira 360 stupnjeva pa će tako  korisnicima pružati jedinstveno iskustvo slušanja ploča.


Ako ga ne koristite kao gramofon, njegov zvučnik se preko Bluetootha može spojiti sa drugim uređajima i koristiti za slušanje glazbe. U budućnosti će ovaj kozmophone imati i hologramski dodatak koji se spaja na uređaj. Na webu će postojati posebni dodaci koji će se moći preuzeti, a u hologramu će se tako nalaziti projekcije ljudi koji plešu, ovisno o glazbi koju slušate.

Gramofon budućnosti s hologramom - Kozmophone