Skip to main content

Gramofon budućnosti s hologramom – Kozmophone

Ove godine obilježava se 140. obljetnica od izuma fonografa kojeg je konstruirao Thomas Alva Edison 1877. godine.

Piše: 


Fonograf je naziv za najraniji poznati uređaj za snimanje i reprodukciju zvučnih zapisa. Zvuk je bio zabilježen na brazdi rotirajućeg valjka. Titranje igle, koja je klizila duž brazde, prenosilo se na membranu i pretvaralo u akustičke valove. Fonografski zapisi su bili prvi audio-zapisi u historiji, a s vremenom su se počeli i masovno proizvoditi u komercijalne svrhe. Međutim, fonograf već od 1892. godine morao boriti novim uređajem poznatim kao gramofon, a koji je umjesto valjka koristio gramofonske ploče.

Fonografi su s vremenom izgubili utrku s gramofonima, jer su ploče bile jeftinije, pa su se prestali proizvoditi 1920-ih, a gramofoni su tada postali najpopularniji uređaji za reprodukciju zvuka.

Svirati glazbu sa nosača zvuka je magično iskustvo, ali uživati u glazbi na autentičan način sigurno je puno bolje kada gramofon zavrti ploču. Fonograf je zasigurno promjenio način slušanja glazbe. Kako tehnologija ide naprijed izumljen je "Kozmophone" koji koristi prednosti fonografa i gramofona, a zvučnik mu se rotira 360 stupnjeva pa će tako  korisnicima pružati jedinstveno iskustvo slušanja ploča.
{youtube}JqUK6sd8nhI{/youtube}

Ako ga ne koristite kao gramofon, njegov zvučnik se preko Bluetootha može spojiti sa drugim uređajima i koristiti za slušanje glazbe. U budućnosti će ovaj kozmophone imati i hologramski dodatak koji se spaja na uređaj. Na webu će postojati posebni dodaci koji će se moći preuzeti, a u hologramu će se tako nalaziti projekcije ljudi koji plešu, ovisno o glazbi koju slušate.

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web