Skip to main content
  • 28.11.2017.

Hallucination Machine – uređaj koji stvara prave halucinacije bez konzumiranja droga

Skupina istraživača odlučila je dočarati halucinacije prouzočene drogom sa sasvim drugom metodom, spojem VR-a i Google AI. Možemo li tripati bez tripa?

Piše: 

Sa Sveučilišta Sussex javljaju se istraživači koje su izgradili uređaj Hallucination Machine koji će pojedincima pružiti jednaki osjećaj halucinacija kao da su stvarno koristili jednu od sličnih droga.

Ono što uvelike zaintrigira znanstvenike su upravo halucinacije, u ovom slučaju uzrokovane LSD-em, čije su ih ujedno i potaknule na ovaj eksperiment, gdje ih najviše zanima reakcija čovjekovog mozga pod utjecajem droge te razumijevanje promjene percepcije tokom tripa.

Prvom pokusu prisustvovalo je 12 volontera kojima je prikazan panoramski video kampusa uz pomoć Google-ovog DeepDrema. Uređaj koji radi na način da stvara uzorke i naglašava određene detalje koji se ponavjalju koji zapravo pomažu da naš mozak prepozna percepciju, toliko, da počinje zamišljati stvari koje zapravo uopće nisu prisutne. Volonteri su izvijestili kako su doživjeli vizualne halucinacije slične onima prilikom konzumiranja psilocibina.

Zaključak ovog eksperimenta bio je da je Hallucination Machine snažan alat kao nadopuna ponovnog oživljavanja promijenjenog stanja svijesti.

Istraživanje objašnjeno u potpunosti pronađite OVDJE.

 

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2