Skip to main content
  • 18.03.2022.

Igranje videoigara postaje sastavni dio nastave povijesti

Ideja da se o povijesti može učiti i iz videoigara potekla je sa Sveučilišta u Kansasu i polako se širi američkim koledžima

Piše: 


Napravljen je i popis igara koje su zavrijedile da ih se uvrsti u kurikulum

"Dobro, razrede, a za domaću zadaću iz povijesti igrat ćete Assassin's Creed!". Ono što bi mnogima moglo zvučati kao zadatak iz snova, u nekim školama postaje stvarnost. Akciju da se video igre uključe u nastavu povijesti pokrenuli su predavači sa Sveučilišta u Kansasu koji tvrde kako su video igre ključne za "stvaranje javnog znanja o prošlosti“ te im je stoga mjesto u učionici.

Slamanje otpora

Andrew Denning, profesor povijesti s tamošnjeg sveučilišta i stručnjak za europsku povijest 20. stoljeća, kaže kako sve veća sofisticiranost naslova temeljenih na povijesnim događajima te sve veći broj akademski obrazovanih ljudi, odraslih na video igrama (i 38-godišnji Denning, je jedan od njih) polako slamaju otpor koji su institucije visokog obrazovanja imaju prema video igrama.

Tečaj Sveučilišta Tennessee baziran je tako oko serijala "Red Dead Redemption", u kojoj igrači istražuju Ameriku iz doba osvajanja Divljeg zapada. Razina detalja koju igra prenosi "daleko je nadmašuje povijesnu monografiju", tvrdi Denning u nedavnom radu objavljenom u American Historical Review.

Video igre su 2018. godine zaradile 43,8 milijardi dolara, a mnoge od najpopularnijih igara posljednjih godina smještene su u povijesna okruženja, kaže Denning koji se u članku osvrnuo na novije video igre i njihov utjecaj na razumijevanje nacizma i Trećeg Reicha, piše Bug.hr

Oblik "duboke igre"

"Povijesne video igre povezuju prošlost sa sadašnjošću, istovremeno oblikujući povijesno pamćenje i suvremene političke rasprave. One su oblik "duboke igre" koja gradi znanje o prošlosti i sadašnjosti, ali to se znanje mora proširiti. Povjesničari bi trebali razumjeti kako videoigre oblikuju znanje i filozofiju povijesti kod šire javnosti i te elemente ugraditi u područja svojih istraživanja i predavanja", smatra Denning.

Osmišljavanje povijesnih igara preozbiljna je stvar da bi se prepustila maštovitim amaterima pa sve više tvrtki prilikom izrade novih igara teže maksimalnoj točnosti i traže savjete povjesničara. Tako se novo izdanje "Oregon Traila" baziralo na informacijama koje su im prenijeli znanstvenici iz redova starosjedilačkih naroda. Na popisu igara koje bi se uskoro mogle naći u školskom programu nalaze se i sljedeći naslovi:

Assassin’s Creed
Attentat 1942
Battlefield
Brothers in Arms
Crusader Kings
1979 Revolution: Black Friday

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2