Skip to main content
  • 31.03.2024.

Interijer i eksterijer house kluba na Tajlandu napravljen je od 5 tona plastičnog otpada

Za izradu interijera kluba i restorana u narančastim tonovima u Bangkoku korišteno je impresivnih pet tona plastičnog otpada

Piše: 

Vlasnik Siwilai Radical Cluba doveo je tri imena da pomognu u stvaranju središta ‘diskoteka i restorana’ Thonglor – indonezijske arhitekte Sidarta i Sandjaja, Space Available Studio sa sjedištem na Baliju – stručnjaka za recikliranje plastike, te MORE – tajlandskog proizvođača održivih materijala.

Sva otpadna plastika dolazi iz cijelog Tajlanda, s ciljem ‘pojačavanja cirkularnosti u Bangkoku koristeći kulturu kao sredstvo promjene‘, kaže Space Available Studio. Komprimirani industrijski plastični otpad korišten je za stvaranje hazardno-narančastog eksterijera Siwilai Radical Cluba – koji se odnosi na boje diskoteka iz ere 70-ih – i za uređenje interijera od 500 kvadratnih metara u istu živopisnu nijansu. Dio namještaja također se izrađuje od otpadnog materijala.

Plastični otpad dobiva drugi život na šarenom mjestu

Siwilai Radical Club okupljalište je iz dana u noć: klub je otvoren danju za hladne kave, sendviče za doručak i tajlandsku hranu novog doba. Od srijede do subote posjetitelji se mogu uputiti ravno na plesni podij i slušati DJ-e disco, hip hop i house glazbe.

U pravom stilu 70-ih, ogromna disco kugla okrunjuje noćni klub opremljen zvučnim sustavom iz norveškog zvučnog studija NNNN i zvučnicima Devona Turnbulla iz New Yorka, zvanog Ojas.

U međuvremenu, blagovaonica ima mekšu estetiku, s toplim drvetom i svijetlim tonovima – i samo natruhom narančaste. Također ima svoj jedinstveni zvuk, proizveden od JBL4350.

Tajland je značajno odredište za međunarodnu trgovinu plastičnim otpadom, uvozeći oko 250 000 tona plastičnog otpada godišnje iz bogatih zapadnih zemalja poput Njemačke, SAD-a i Velike Britanije. Ovaj oblik ‘kolonijalizma otpada’ ima razoran učinak na lokalne ekosustave, plaže i zdravlje građana. Praksa će biti zabranjena u Tajlandu od 2025.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2