Skip to main content
  • 23.12.2011.

Jedinstvena muzička memorija (četvrti dio)

Clive Wearing-ova supruga Deborah je napisala knjigu, Zauvijek Danas, o njihovim životima i utjecaju amnezije na njih te tvrdi kako je njegova muzička sposobnost neoštećena.

Piše: 

Naslovna foto

Handelova Mesija


‘Ako date Clive-u novi ‘komad’ muzike on baci pogled na nj i odsvira ga na klaviru; ne možete reći da je on to ‘učio’,’ rekla je BBC World Service-u. Ali dodaje: ‘Clive se uopće ne sjeća da je svirao klavir niti da ga zna svirati.’ On živi u posebnoj zdravstvenoj ustanovi od 1992.-e, gdje je prvih sedam godina proveo u posebno čuvanom dijelu psihijatrijskog odjela.

‘Iako je imao svoj klavir u svojoj sobi 26 godina, uopće ga nije svjestan dok mu netko ne uperi prstom i tako pokaže.’ Gda Wearing kaže kako se suprugovo sviranje popravlja kad svira glazbeni ‘komad’ redovno. ‘Naučio je Handelovu Mesiju kao dijete i još uvijek je zna pjevati,’ rekla je. Kaže kako se sjeća nje i njihove zajedničke ljubavi i kako je muzika važan dio njihove zajedničke prošlosti.

‘Muzika je ‘mjesto’ gdje oboje možemo biti normalni, jer dok je muzika tu, on je onaj stari, totalno normalan. Kad muzika prestane, on se vraća u ‘neznanicu’. Tada ne zna ništa o svom životu, ni išta što mu se desilo u životu.

Pročitajte još:
Jedinstvena muzička memorija (prvi dio)

Jedinstvena muzička memorija (drugi dio)
Jedinstvena muzička memorija (treći dio)

 

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk