Skip to main content
  • enfojer1
  • 11.09.2013.

Kad vaš pametni telefon zaviri u tamnu komoru

Dok će se na glazbenom polju i dalje često lomiti koplja oko toga što je bolje, digitalno ili analogno, naši pametni telefoni odavno su već preuzeli ulogu fotoaparata, pa nove generacije jedva da pamte što bi to značilo razvijati fotografiju „ručno“.

Naslovna foto

enfojer1

Kako bi sačuvali dašak prošlih vremena i mlađim generacijama pružili užitak izrade analogne fotografije koja definitivno ima svoje čari, tim kreativaca iz Hrvatske osmislio je projekt Enfojer  pomoću kojeg se vrlo jednostavno možete upustiti u razvijanje crnobijelih analognih fotografija s vašeg pametnog telefona. Enfojer možemo dakle nazvati i digitalnom tamnom komorom mobilne fotografije,  a tim uz Vandu Voloder, Iliju Stjepića i Lea Gavranića čini i Daniel Bakotić, akademski snimatelj, fotograf i filmaš kojeg naši čitatelji znaju kao DJ Bakku.

{youtube}DCyxv7V_ftY{/youtube} 

Enfojer je aparat za ručno povećavanje fotografija koji je namijenjen direktnom povećavanju fotografija sa smatphone ekrana, kao i klasičnom povećavanju filmskog negativa, na crno-bijeli foto osjetljivi papir. Uz uređaj, morali smo razviti i aplikaciju koja će ga upogoniti i kojom kontroliramo dužinu ekspozicije, odnosno svjetloću fotografije i razne druge opcije. Uglavnom moja uloga u cijeloj priči je najviše u istraživanju i tehnološkom razvoju uređaja i aplikacije koja ide uz njega. Od ovog projekta, najviše od svega očekujem repopularizaciju ručne izrade crno-bijelih fotografija.“ – objašnjava nam Bakka.

Upotreba uređaja koji sadži i popratni pribor te pripadajuću aplikaciju koja se aktivira doslovno na pucketanje prstiju i vrlo je jednostavna i za početnike, entuzijasti će biti oduševljeni ovim edukacijskim alatom, a profesionalcima će se svidjeti portabilnost i veličina Enfojerove tamne komore.

Enfojer se za sada može unaprijed naručiti putem crowdfunding kampanje na Indiegogo startup stranici u kojoj je cilj skupiti 100 tisuća dolara, stoga vas svakako pozivamo da podržite ovaj kreativni tim iz Hrvatske i njihovu kampanju. Nakon što se isporuče svi uređaji s Indiegogo kampanje krenut će redovna distribucija uređaja.

Za Bakku je veza između glazbe i fotografije (ili bilo koje vizualne umjetnosti) oduvijek vrlo jaka. Sve su to neki odnosi, neke harmonije djelova unutar cjeline i momenti koji se događaju sad i ovdje i nikada više, barem ne identično. Uz Enfojer o kojem svi već pričaju i koji je već nazvan novim hipsterskim gadgetom možete učiniti da takvi momenti ili trenutci duže traju.

 bakkatunel

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk