Skip to main content
  • alt
  • 3.02.2015.

Kako pojedina vrsta glazbe utječe na kvalitetu rada?

Mislio si da je sasvim neobično kako mnogo bolje funkcioniraš uz glazbu čak i kada si stavljen pred izazovnije zadatke? Nisi sišao s uma, dapače dio si 90%-tne statistike.

 
Ekipa s Mindlaba u bijelim kutama počeškala je tjeme i odlučila se pozabaviti zanimljvim fenomenom koji naizgled prkosi zdravom razumu. Stvar nije samo u istraživanju već u postavljanu bitnih pitanja i zatim traženju odgovora u empirijskoj provjeri koja će možda potvrditi a možda srušiti inicijalnu hipotezu.

alt

 
Dakle ovako, činjenica je da se konstantno podcijenjujemo i da ne vjerujemo svom mozgu što sve može. Mozak je fantastičan mesnati stroj koji je sposoban za mnogo više no što misliš. Kada su te kao klinca upozoravali da pišeš zadaću u tišini bili su u krivu i sada imaš i znanstvenu potvrdu! Hah! Cuclaj ovaj limun!
 
Fokusirajući se na samo jedan zadatak u tišini mozgu je generalno dosadno jer je načinjen za sveprožimajuće sinestetičke trenutke i procesuiranje golemih količina informacija. U odsustvu auditornog stimulansa mnogo su veće šanse da će se zabaviti tako da počne lutati mislima i time automatski srušiti učinkovitost.

alt

 
Znanstvenici Mindlab Internationala su stoga organizirali eksperiment u kojem su 26 sudionika postavili u situaciju da tijekom pet uzastopnih dana u kontroliranim uvijetima ispunjavaju razne zadatke. Rješavali su jednađbe, unosili podatke, ispravljali gramatiku i tražili rješenja problema koji zahtjevaju apstraktno razmišljanje.
 
Svaki od četiri dana bili su izloženi jednome od 4 glazbena žanra, a peti dan su radili u tišini i na šok istraživača taj dan su ujedno radnici i najviše griješili. Neki rezultati bili su očekivani, kao to da klasična glazba pomaže u riješavanju matematičkih problema čiju učinkovitost je povečala za 12%. Ujedno je bila i drugi najbolji žanr za slušanje pri ispravljanu gramatičkih pogrešaka.
 
Zanimljiv je podatak da je pop glazba za 60% povećala učinak unošenja podataka. Također ako ste pritisnuti rokovima pop je najbolji izbor i ujedno ćete griješiti 14% manje.

alt

 
No rezultat koji nitko nije očekivao i iznenađenje istraživanja je bilo da elektronička plesna glazba najbolje utječe na općenitu točnost i brzinu u svim elementima ispitivanja. S obzrom na dan proveden u odsusutvu decibela svako područje je imalo 20% bolje rezultate na dan elektronike. 
 
Pa eto ako te ikada još netko čudno pogleda dok kao gospodin Ripley fokusirano radiš na nečemu a iz slušalica se cijedi žestoki techno ili dušom ispunjen groovy house možeš mu se slobodno nasmiješiti, jer pogodi što buraz!? Biti ćeš gotov prije njega i obaviti posao bolje, samo on to još ne zna, ali ti sada znaš.




sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2