Skip to main content
  • 30.03.2022.

Kako se ecstasy i psilocibin mogu koristiti za liječenje problema mentalnog zdravlja

U američkoj saveznoj državi Connecticut prijedlog zakona kojim se utire put prema korištenju psihodeličnih supstanci za liječenje mentalnog zdravlja prošao je kroz ključni državni zakonodavni odbor

Piše: 


Nacrt zakona, namijenjen "povećanju pristupa lijekovima za mentalno zdravlje", omogućio bi i financirao tri mjesta za liječenje posvećena upotrebi MDMA-a, poznatijeg kao ecstasy ili "molly", i psilocibina, psihodelične tvari tzv. čarobne gljive za uporabu protiv posttraumatskog stresnog poremećaja otpornog na liječenje, depresije i drugih problema s mentalnim zdravljem.

Prijedlog zakona jednoglasno je odobrilo Državno povjerenstvo za javno zdravstvo. Državni supredsjedavajući odbora Jonathan Steinberg, D-Westport, rekao je da je iznenađen jednoglasnom, dvostranačkom potporom. Psihodelične tvari su “stigmatizirane generacijama”, rekao je Steinberg, ali je povjerenstvo “čulo neka stvarno uvjerljiva svjedočanstva” koja su im pomogla da shvate da je to “zapravo učinkovita terapija”.

Državni senator Saud Anwar, D-South Windsor, liječnik i jedan od susponzora zakona, rekao je da je odbor čuo kako je "u odabranoj skupini pacijenata ovo promijenilo igru." Prethodna studija Yalea nastojala je procijeniti psilocibin kao tretman mentalnog zdravlja, a jedan sudionik studije nazvao je iskustvo transformativnim.

"Za mene se to definitivno osjećalo kao lijek", rekao je sudionik studije čije je ime Hearst Connecticut Media Group pristala zadržati kako bi zaštitila njegov identitet. “Za mene je bilo kao da dođem do samog, samog dna onoga što me muči i da stvorim trajni ishod.” Psihodelično potpomognuta terapija je ipak drugačija. "Carstvo u koje ste gurnuti je stvarno čarobno", rekla je osoba. “To vam daje potpuno drugačiji pogled na vaš život i omogućuje vam da vidite taj život s empatijom.”

Iako su MDMA i psilocibin korišteni u rekreativne svrhe, drugačije je u okruženju liječenja. Pacijent, na primjer, nosi sjenila za oči i sluša nenametljivu, smirujuću instrumentalnu glazbu tako da je "to potpuno unutarnje putovanje", rekao je sudionik studije.

"Umjesto da budete na raveu ili na zabavi ili bilo kojem rekreativnom okruženju, ovdje ste u sigurnom okruženju", rekla je osoba. “I, naravno, vi ste s dva iskusna terapeuta što uklanja mnoge opasnosti.”

Jesse MacLachlan, bivši zakonodavac države Connecticut, rekao je da bi terapija potpomognuta psihodelikommogla biti jedan od najvećih razvoja mentalnog zdravlja u posljednjih nekoliko desetljeća”.

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2