Skip to main content
  • 14.01.2016.

Kanadski Vancouver konačno legalizirao Rave partije

Kanadski Vancouver je više od desetljeća, prema procjenama poslovnih časopisa, visoko rangiran kao "najugodniji grad za život u svijetu", piše Wikipedia.

Piše: 


Mnogo godina, noćni život u Vancouveru bio je ograničen ranim zatvaranjem barova i noćnih klubova i nevoljkošću vlasti da dozvole daljnji razvoj. Ipak, od 2003., Vancouver je eksperimentirao sa kasnijim krajem radnog vremena i blažim propisima, te se nastojalo potaknuti daljni razvoj centra grada kao četvrti zabave, posebno oko ulice Granville.

U prosincu 2014.g. grad je dao dozvolu za održavanje 3 elektronička događaja mjesečno po klubu. Promotor i umjetnik, Matt Troy iz organizacije Vancouver Art and Leisure Society je oduševljen ovom odlukom. Novoizglasani zakon stupio je na snagu početkom prosinca, čime su automatski nelegalni rave partiji po skladištima dobili dozvolu za održavanje. Prije toga, ovakav tip aktivnosti na underground sceni grada policija bi često prekidala. Ali sve ove priče sada su prošlost.

"To znači da smo im važni, da nas cijene, jer prethodno naš umjetnički izraz je bio nelegalan i nepoželjan", ističe Troy.

Troy je jedan od zaslužnijih promotora koji su utjecali na ovakvu odluku. Posljednje dvije godine sudjelovao je u pilot programu kojeg je odobrio grad, a radilo se o organiziranju 3 mjesečna partija na netradicionalnim lokacijama.

"Partije smo radili svuda od automehaničarskih radionica to velikih zubotehničkih laboratorija. Lijepo je vidjeti da su vijećnici i gradonačelnik prepoznali elektroničku glazbu kao dio kulturnog razvoja Vancouvera. Ovo je dobar početak za grad koji može razviti umjetničko-kulturne programe svih vrsta, ne samo elektroničku glazbu", kaže Troy.

Prisjećajući se prijašnjih godina, kaže kako su imali dosta problema organizirajući partije po skladištima koje bi policija uvijek prekidala te bi DJ-i onda često ostajali bez honorara. Publika bi bila zbunjena jer im nije bilo jasno da svuda po svijetu mogu partijati, a u Vancouveru ne mogu. Vjerojatno će nakon donošenja ovog zakona neki promotori i dalje raditi underground partije, jer sve što je zabranjeno je poželjnije od legalnoga, ali se isto tako nada kako će grad povećati broj dozvola za partije u budućnosti kako bi se formirala scena sa širim dijapazonom promotora.

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk