Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Klimatske promjene će opustošiti svijet droge. Koje će ipak preživjeti ovaj kaos?

Srijeda, 23 Ožujak 2022

Koje će droge preživjeti klimatske promjene?


Možda ćete ipak morati dočekati kraj svijeta straight zato što će klimatske promjene napraviti kaos u svijetu droge. I sve su šanse da će zadati teži udarac najpoznatijim komercijalnim stimulansima – stvarima iz trgovine kao što su kava, pivo i vino – nego hardcore nedozvoljenim narkoticima poput heroina, kokaina i meta.


Foto: serpeblu/Shutterstock.com

Izgleda da su neke od onih jačih psihoaktivnih supstanci koje izazivaju ovisnost relativno bolje pripremljene da prežive nadolazeću klimatsku krizu od ranjivih biljaka odgovornih za proizvodnju tradicionalno legalnih, rekreativnih droga, može se zaključiti na osnovu pregleda novijih znanstvenih studija i intervjua sa stručnjacima za klimu i poljoprivredu s kojima je razgovarao Vice News.Heroin se, na primjer, već vidno modificirao klimatskim promenama. Jedna studija pokazuje da su sve viši nivoi ugljičnog dioksida u atmosferi udvostručili snagu maka, biljke koja se koristi za pravljenje ove droge. Nasuprot tome, vino je u ozbiljnoj opasnosti, jer promjenjive vremenske prilike i bijesni šumski požari ugrožavaju slavne vinograde širom svijeta.


Koje droge su sigurne od klimatskih promjena? (Ilustrirao Hanter Frenč)

Sve droge na biljnoj bazi, bez obzira da li se radi o narkoticima ili lijekovima, će se promjeniti. Luis Ziska, vodeći autor studije o maku i sada izvanredni profesor znanosti o zdravlju životne sredine u Mailman školi javnog zdravlja Sveučilišta Kolumbija, rekao je za VICE News. „U stvari, svijet se mijenja brže od naše sposobnosti da opišemo promjene.Iako nam ostaju velika pitanja o tome kako će klimatske promjene utjecati na poljoprivredu, stručnjaci upozoravaju da treba izvršiti još mnogo istraživanja, a dugoročne posljedice po poljoprivredu tek se počinju nazirati.

Ukratko: svijet droge se suočava sa velikim potresom. Ako želite detaljniju sliku, nastavite sa čitanjem ovdje.