Skip to main content
  • 16.02.2024.

Koliko košta odlazak na otvaranje sezone na Ibizi?

Istražili smo koliko košta odlazak na otvaranje sezone na Ibizi.

Piše: 

Naslovna foto

lelongweekend.com

Kada je otvaranje sezone na Ibizi i koliko koštaju ulaznice?

Otvaranje sezone na Ibizi u pravilu kreće krajem travnja ili početkom svibnja, a ovogodišnji datumi kada brojni super klubovi na “bijelom otoku” kreću je vikend od 26. do 28. travnja. Samo otvaranje sezone je tempirano za taj vikend, upravo zbog toga što se u tom tjednu održava godišnji skup elektroničke scene International Music Summit.

Pacha je za svoje otvaranje odabrala Marca Carolu i njegov Music On brend. Amnesia otvara s Pyramid večeri i gostovanjima Amelie Lens, Hot Since 82 i Indire Paganotto. Ushuaïa i Hi Ibiza se također otvaraju tog vikenda, ali će lineup objaviti nešto kasnije. Klubovi poput Cova Sante, DC-10, Edena, Es Paradisa, O Rocksa svoje otvaranje su najavili za sami početak svibnja.

Cijene ulaznica se klasično prodaju u kontigentima, a u trenutku pisanja ovog teksa, one izgledaju ovako. Party otvaranja za Pachu iznosi 80€, Amnesia je stavila početnu cijenu na 55€, dok za Ushuaïaju i Hi Ibizu karte još nisu u prodaji, ali će biti u tom cjenovnom rangu.

Kako doći do Ibize?

Do Ibize najbrže i najpovoljnije se može doći niskobudžetnim avio kompanijama. Skyscanner, Kiwi i Google Flights su najpopularnije stranice za pretraživanje letova. Kod potrage za letovima, važno je provjeriti je li aerodrom blizu vas ima niskobudžetne letove kompanija poput Ryanaira, EasyJeta ili Wizz Aira. Ukoliko nema, onda je kombinacija odlaska u neki drugi grad i aerodrom s budom isplativa.

Iz Zagreba do Ibize tih dana se može doći za nekih 250-ak eura, ali s nekoliko presjedanja. Kvarner i sjever Hrvatske mogu odabrati Ljubljanu ili Veneciju kao polazišne točke. Iz Ljubljane se cijene vrte oko 300 eura, dok letovi iz Venecije koštaju oko 200 eura.

Nešto povoljnije cijene su na jugu. Iz Splita leti EasyJet s kojim se za vikend otvaranja može doći za do Ibize za nekih 180-ak eura s jednim presjedanjem. Iz Dubrovnika se s Ryanairom i Vuelingom do Ibize također s jednim presjedanjem može doći za nekih 165 eura.

Iako još neki hrvatski aerodromi imaju niskobudžetne avio kompanije, njihovi letovi tek kreću s turističkom sezonom.

foto: Fotis Christopoulos

Cijena smještaja na Ibizi?

Za smještaj, ovisno o djelu otoka cijena varira. Super klubovi se nalaze na južnoj strani otoka, stoga su tu cijene tijekom vikenda otvaranja nešto skuplje. Večer u najjeftinijim hostelima se može osigurati za nekih 30-ak eura. Soba ili studio apartman za dvije osobe po večeri mogu iznositi od 50 do 75 eura, slično kao i apartman za četiri osobe.

Sjeverna strana otoka je nešto jeftinija, no odlazak na partyje otvaranja bi u tom slučaju iziskivalo troškove ili rent-a-cara ili taxija ili buseva.

foto: Martina Amaro

Prijevoz po Ibizi

Dobra vijest za sve ovogodišnje posjetitelje Ibize je što je Uber došao na otok te će ponuditi nešto jeftinije prijevoze po otoku. Tu je i TaxiClick aplikacija koja funkcionira slično kao i Uber. Osim toga, tu su naravno i taxiji koji rade s klubovima, gradski taksiji te autobusi.

Cijene hrane i pića

Cijene hrane i pića iz godine u godinu rastu. Prošle godine cijene pića u super klubovima su se kretale od 15 eura, a samo voda je koštala 10 eura. Što se tiče restorana, prosječna cijena je oko 20 eura po osobi za jedan obrok. Naravno tu su opcije i fast-foodova gdje su cijene na razini Hrvatske.

foto: Sebastian Coman

Zaključak i okvirna cijena

Odlazak na Ibizu s limitiranim budžetom može bit izazovan. Isto tako vrijedi imati na umu da se na “bijelom otoku” može trošiti “dokle god duša poželi”.

Tako da ako uzmemo nešto više od prosječne cijene u obzir, esencijalni troškovi odlaska na vikend otvaranja su povratni let od cca 250 eura, smještaj tri noći od cca 200 eura te ulazak na party otvaranja u neki od super klubova – cca 80 eura. Nešto više od 530 eura odlazi na te stavke, k tome se još treba ubrojiti hrana, piće te prijevoz po otoku što bi rezultiralo troškom od nekih 1000 eura za vikend otvaranja na Ibizi.

Naravno, neko može proći jeftinije, a neko skuplje. Sve ovisi o navikama i koliko je neko spreman uštedjeti ili se rastrošiti. Odlazak na Ibizu ne mora nužno značiti i posječivanje super klubova, jer otok nudi raznovrstan i bogat noćni život te klubove bez astronomskih cijena upada, kao i s besplatnim ulazom.

Također, vrijedi napomenuti da su najveće cijene na Ibizi za vrijeme vikenda otvaranja, visoke sezone i vikenda zatvaranja. Što znači ako bi se Ibiza pokušala odraditi na budžetu trebalo bi se ciljati na svibanj, lipanj te rujan.

brejcha 2
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.