Skip to main content
  • zastava uk
  • 19.06.2020.

Koronavirus je učinio dilere droge vidljivijima policiji

Zabilježeni prekršaji s drogom povećavaju se za trećinu tijekom izolacije jer dileri obavljaju "rizične" isporuke na kućnu adresu

Piše: 

Naslovna foto

zastava uk


Broj zabilježenih prekršaja protiv droge u Engleskoj i Walesu porastao je za gotovo jednu trećinu tijekom izolacije, pokazuju istraživanja.

Podaci dobiveni od novinske agencije PA pokazuju da je na tisuće više kaznenih djela povezanih s ilegalnim supstancama policija zabilježila između 23. ožujka i 25. svibnja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Metropolitanska policija priopćila je kako su neki preprodavači droge počeli osiguravati kućne isporuke tijekom izolacije, što ih je učinilo ranjivijima. U prethodnom izvješću Sky Newsa utvrđeno je da su mnogi ulični trgovci prestali prodavati drogu, jer je policija provjeravala više vozila na cestama dok je su na snazi bile mjere "ostani doma".

26 izvora koji su pružili podatke zabilježilo je ukupno 25 297 prekršaja protiv droge, uključujući trgovinu i posjedovanje, u devet tjedana. Između istih datuma prošle godine zabilježeno je 19.840 prekršaja povezanih s drogom. Između 20. siječnja i 23. ožujka ove godine zabilježeno je ukupno 23.113 prekršaja vezanih za drogu.

Povjerenica metropolitanske policije Dame Cressida Dick ističe: "Znamo da su neki dileri droga, kako u županiji tako i izvan nje, prilagodili način na koji rade. Morali su. Sigurno se pričalo o većoj isporuci na kućne adrese onih koji su morali ostajati doma. Ljudi koji ne izlaze, traže da im droga dođe doma. To dovodi dilere u svojevrstan rizik i čini ih vidljivijima."

Direktorica Nacionalne agencije za kriminal ynne Owens primijetila je da se neki dileri droge pokušavaju prerušiti u radnike na prvoj crti borbe protiv virusa kako bi izbjegli da ih se uoči. U travnju je preprodavač droga koji je u automobilu u Swansea Valleyu uhvaćen sa 57.000 funti kokaina rekao policiji da je djelatnik u borbi protiv virusa te je tvrdioi da se vraća iz noćne smjene nakon što je njegov automobil zaustavljen i pretražen.

Navodi se kako se dileri često u ovom periodu prikrivaju i oblače kao joggeri ili koriste lažne ID značke NHS-a da se slobodno kreću. Između 16. ožujka i 20. svibnja, Scotland Yard izvršio je 800 uhićenja više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (1.431 – 2.232).

Policajci su također zaplijenili novac u vrijednosti 22,4 milijuna funti putem naloga za zamrzavanje imovine i konfiskacije – za slučajeve koje se smatralo da su povezani sa dilanjem droge.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sea star desk