Skip to main content
  • alt
  • 24.08.2015.

Lexus ostvaruje san iz Povratka u budućnost

Bio si klinac ili još nisi bio ni rođen kada je Marty McFly s doktorom Emmetom Brownom klizio vremenskom trakom u preuređenom DeLoreanu.

 
Vraćao se u budućnost kao da ide na kiosk po Čunga-lugu (plus naravno mali dodatak plutonija po koji baš ne možeš na kiosk). Ali točno 26 godina prije, za 2015. je vizionarski predviđen još jedan neopisivo cool način prijevoza, lebdeća daska.

alt

 
Tvrtka koja je inače poznata po fenomenalnim luksuznim automobilima ima tehnologiju, mogućnost i genijalni smisao za humor jer je upravo ovu viziju odlučila učiniti realnošću u 2015. i načinila stvarnu funkcionalnu lebdeću dasku koja funkcionira na temelju magnetne levitacije. Kako je napomenuo glavni inženjer Lexusa Harukiro Tanahashi: “Ne postoji takva stvar kao nemoguće, samo je pitanje toga da shvatimo kako.”
 
I shvatili su kako radeći neumorno na traženju prave kombinacije super vodiča, magneta i tekućeg dušika kojim će hladiti sustav i nastaje SLIDE. Izolirana jezgra sadrži HTSL-e (hight temperature supercinudcting blocks), koji su položeni u kriostatske rezervoare u gdje ih tekući dušik hladi na -197 celzijusa i traka je zatim postavljena ponad površine s trajnim magnetima. Tako da prva ikada lebdeća daska u ovoj fazi još uvijek zahtijeva posebnu površinu ponad koje se možete voziti, ali predstavlja golemi tehnološki skok i uporabu u potpunosti svježe tehnologije koja je sparena s tradicionalnim materijalima Lexus branda. Velika tehnologija postavljena u malo pakiranje za sada u prvoj verziji teži 11.5 kilograma.
{youtube}ZwSwZ2Y0Ops{/youtube}
 
Kako izgleda kada se profesionalni skater ponovo osjeća kao dječačić i uči svoj zanat iznova na ovoj novaciji pogledajte u videu kojim je Lexus svijetu predstavio SLIDE. Za sve detalje, priču o nastanku i pokušajima i pogreškama i još mnogo toga zanimljivog skoknite na službene stranice Lexusa. Uživajte u manifestacijama svega što dolazi u videu niže!
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2