Skip to main content
  • 6.04.2016.

Microsoft grabi i u glazbu!

Paul Allen i tebi mnogo poznatiji Bill 1975. započeli su s malim snom koji je prerastao u jednu od najvećih tehnoloških tvrtki današnjice.

 
Od Basica za Altar 8800, preko sada već arhaičnog MS-DOS-a do Windowsa, Microsoft je postao tehnološki Guliver koji je proširio pipke u mnogo pita. Uz komunikacije, Internet pretraživače, igrače konzole, mobilnu telefoniju i sve što ima veze s aliasom iza kojeg se skriva spoj minijaturizacija i sotware, a sada su krenuli i u glazbu.
 
Gledajući s perspektive tehnologije ni jedan glazbeno-kulturni pokret u povijesti čovječanstva nije tako neodvojivo vezan za nove tehnologije poput one koja dijeli isti sok koji je napaja s računalima i operativnim sistemima. Elektronička glazba revolucionirala je suvremeni glazbeni izričaj ne tako suptilnim uklizavanjem na digitalno. Tako je Microsoft stavio svoju kapu za razmišljanje i odlučio stvoriti platformu koja će istraživati upravo ovaj odnos spajajući u jedno glazbu i tehnologiju na sightu jednostavno nazvanom Music x Technology. Web će se napajati mjesečnim sadržajima novih umjetnika i suradnji, video materijalima iza scene koji pričaju priče o nastanku pojedinih komada i naravno osvrt na tehnologiju bez koje glazba koju slušaš ne bi bila moguća.
 
Prvi projekt je interaktivni fotografski pothvat koji je snimo Carlo Van de Roer, osnivač Satelite Laba. Ubacio se u suradnju s Vrhunskim DJ-om i producentom Matthewom Dearom, elektroničkim pop duom Phantogram i elektroničkim bandom Neon Indian. De Roer navodi kako "Fotografija i glazba imaju dugu povijest. Stvaranjem ovih portreta željeli smo se osvrnuti na odnos između glazbenika i publike – s tehnologijom kao vodom ovog odnosa."
{youtube}ImpsD3ORLWM{/youtube}
 
Prošli tjedan ujedno je održan i listening party kako bi se proslavilo službeno izdavanje trake "Aspen" kanadskog producenta s sidrom na mau5etrap-u, ATTLAS-a. Umjesto da drži svijet na ramenima ATTLAS je primio Microsoft Surface tablet i snimio traku na cesti kao dio deadmau5’s mau5hax bu5 turneje. Ekipa se okupila i poslušala stvar u Microsoft Loungeu u Veniceu na kalifornijskoj obali. Uključila je i intimnu panel diskusiju u kojoj je ATTLAS pobliže objasnio tehnologiju iza procesa produkcije.
 
"Spajanje studija i izvedbe je najzanimljivija granica." – napomenuo je Jeff Hartford iz ATTLAS-a. "Kada dobiješ stvar poput Surfacea u kojem možeš spojiti ova dva svijeta studija i izvedbe i preobraziti ih u ovaj novi hibrid – profitira i izvođač, profitira i slušatelj, i to samo pomaže glazbi". Kako je sam "Aspen" nastao baci očnu jabučicu na video niže, a za ostale projekte koji tek imaju stići drži oko na Music x Technology. Nikada nisi živio u zanimljivije doba s više mogućnosti no upravo sada! Iako povijesti pišemo retroaktvno nauči u njima uživati i istražiti njihove mogućnosti dok se odmataju!
{youtube}5WgKgk6OuJc{/youtube}
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk