Skip to main content
  • 1.09.2016.

Najskuplja ploča ikada prodana na dražbi je…

Vinilke su samo vinilke jednom kada izađu iz tvornice, zatim je u njih utisnuta glazba i postaju nešto više od obične materijalnosti.

 
Postaju fizički trag nečijeg truda i senzibiliteta, njegova, njezina ili njihova sonorna ostavština svijetu, pa koliko se svijetu sviđa i koliko nastane u pravo vrijeme na pravom mjestu osjećajući puls društva, toliko ulaze u legendu. Ono staro i dobro ima tendenciju, nasuprot kapitalističkoj logici, prolaskom vremena postajati sve vrijednije, pa je tako najskuplja ikada prodana vinilka otišla novom vlasniku za $790 000 krajem prethodne godine. 

 
Guinnessova knjiga rekorda je potvrdila da će se u izdanju za 2017. zateći i ovaj unos. Koja ploča pitate se? Najskuplja ploča ikada je Ringo Starrova kopija Beartlesovog White albuma, a prodana je prosincu 2015. u Julien's Auction House čime je srušila do sada najskuplji vinilni krug – onaj Elvisa Preslyja prodan za $305 000.
 
Kopija je bila u savršenom stanju s kataloškim brojem 000001 (koji je slavno obilježio kopije ovoga albuma) i očuvana je u sefu samoga Ringa Starra kroz 35 godina, a prodana u sklopu trodnevne dražbe predmeta koju su donirali Ringo i gospođa Starr, Barbara Bach, kako bi svi prihodi bili usmjereni u Lotus Fondaciju zaduženu za "unaprijeđenje socijalne dobrobiti". Ime samoga kupca ostalo je anonimno.

 
Trideset godina od sada tko zna hoće li vinilke još uvijek jednako čvrsto držati laso oko galzbenih srca. Hoće li vrijednost ploče nekog klinca koji danas stvara u svojoj spavaćoj sobi probiti krov cijenom, hoće li još postojati kao medij ili će ostati samo relikvija povijesti pregažena vremenom i digitalizacijom, s još samo šačicom ljudi diljem planeta koji smežurani ponekad sjednu kraj gramofona i puste ploču. To ne možemo znati, no za sada u harmonici retra i revivala, vinil je živ!
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2