Skip to main content
  • coctails
  • 27.08.2012.

Najzdravija alkoholna pića

Opće je poznato da je alkohol sam po sebi vrlo štetan, pa čak i ubojit ukoliko ga konzumirate u velikim količinama i mješate s drugim supstancama. No postoji i onaj koji pogoduje zdravlju.

Piše: 

Ljeti pogotovo želite izgledati dobro i osjećati se dobro, a gdje god da krenete partiji i piće vas prate. Stoga prema preporukama nutricionista koji nisu samo brojali kalorije piću nego i promatrali ukupan učinak na organizam u nastavku provjerite koja se pića ubrajaju u zdravija.

1.    Votka s mineralnom vodom – Rijetko je tko u Hrvatskoj konzumira, ali mogli bi razmisliti o tome pogotovo ako ste ljubitelj votke. Zašto? Votka ima jako malo kalorija, 96 kalorija na 0,3 ml, a mineralna voda ih uopće nema, ako pazite na liniju idalna, ali pomalo dosadna kombinacija i nema neku nutricionističku vrijednost, ali je dobro alkoholno osvježenje.

2.    Viski i Gin – znate što, zaboravite votku. Iako imaju gotovo isto malo kalorija kao i votka puno su boljeg okusa, ali naravno prevelika količina može biti i smrtonosna. Svakako pipazite s kojim ih pićem miješate, najbolje ne miješati nego piti s ledom. Jednaka svojstva imaju tekila i svjetli rum.

3.    Vino – opće je poznato da crno vino sadrži visoku nutricionističku vrijednost, antioksidanse i magnezij. Također reducira pojavu krvnih ugrušaka i snižava kolesterol u krvi. Nije loše uopće.

4.    Pivo Guinness – uz slogan koji ih prati „Guinness is good for you!", na određeni način imaju pravo. Sadrži puno manje kalorija od ostalih piva zato što je rađeno od cjelovitih žitarica i dokazano je antioksidans kao i vino. Osim toga 2003. Sveučilište u Wiscoinsinu je dokazalo da konzumacija Guinnessa reducira nastajanje krvnih ugrušaka i srčanih problema.

5.    Sangrija – Crno vino, limun, narezana naranča, limeta, šećer, narančin sok, gin, triple sec, jabuke, ribizle, jagode, naranče i sl. Postoji jako puno recepata za pripremanje Sangrije, pa si svakako pribavite par, jer uz ovoliko količinu voća neće vam nedostajati vitamina C, beta karotena i magnezija koji su potrebni svakom djelu vašeg organizma.

6.    Bloody Mary – najzdravije alkoholno piće od svih iako nije svima baš primamljivog okusa. Votka, tobasco, hren, sol, sok od rajčice, celer i papar. Kombinacija sadrži toliko sastojaka koji štite od razlitih vrsta raka, protiv niskog tlaka, nesanice, oboljenja bubrega, a sadrži i visoku nutricionističku vrijednost.

Još jednom ispijanje bilo kakvog alkoholnog pića u većim količinama nije zdravo, stoga ako već držite do onoga što pijete, pijte malo i pijte pametno. Živjeli!

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk