Skip to main content
  • 17.08.2023.

Njemačka na korak do legalizacije kanabisa

Još jedna europska država prati svjetski trend liberalizacije zakona o kanabisu

Piše: 

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach predstavio je prijedlog Zakona rekreacijske uporabe i uzgoja marihuane, koji će uskoro otići na glasanje u njemački Bundestag. Vlada lijevog centra kancelara Olafa Scholza želi dopustiti osobama starijim od 18 godina posjedovanje do 25 grama droge i uzgoj do najviše tri biljke konoplje.


Photo Merkur.de

U novom prijedlog zakona, otvara se mogućnost i za otvaranje neprofitnih  “kanabis klubova” u kojima će članovi zajedno moći saditi i uzgajati konoplju u kontroliranim uvjetima za osobnu upotrebu. Kroz “kanabis klubove” osobe bi mogle kupiti do 25 grama dnevno, ili maksimalno 50 grama mjesečno, a osobe mlađe od 21 godine bi mogle kupiti do 30 grama mjesečno.


Foto Getty Images

Zagovornici legalne upotrebe kanabisa u njemačkoj vladi žele legalizirati marihuanu još ove godine, ali se suočavaju s otporom konzervativnih zastupnika, dijela liječnika, ali i predstavnika policije. Na što ministar zdravstva Lauterbach odgovara “Nitko ne bi trebao krivo shvatiti zakon. Konzumacija kanabisa će biti legalizirana, ali i dalje ostaje opasna. Zaštita djece i tinejdžera je središnji element cjelokupnog zakonodavnog projekta, jer je dosad ova tema bila taboo.”

Iz njemačke Vlade se nadaju da će novi zakon obuzdati crno tržište, kontrolirati kvalitetu kanabisa i smanjiti opterećenje na policiju te sudstvo. No, ipak zakon treba proći glasanje parlamenta, a ako ga zastupnici odobre, Njemačka će imati jedan od najliberalnijih zakona o kanabisu u Europi.


Foto Tobias Schwarz

Nacrt zakona je ublažen u odnosu na originalni plan kojeg je Scholzova vlada predstavila prije dvije godine. U tadašnjim planovima, jedna od ideja je bila prodaja kanabisa u brojnim ovlaštenim trgovinama diljem Njemačke, no sada umjesto toga će se pokrenuti pilot projekt s malim brojem licenciranih prodavaonica u određenim regijama kako bi se testirao efekt komercijalnog lanca opskrbe na brojne dionike i čimbenike.

Prema podacima koje je objavila Njemačka vlada, više od 4.5 milijuna odraslih osoba je konzumiralo marihuanu barem jednom u prošloj godini.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk