Skip to main content

Noć muzeja 2014.

Hrvatska Noć muzeja održava se već osam godina, te će se ovogodišnja, deveta po redu održati u petak, 31. siječnja u vremenu od 18:00 sati do 01:00 sat.

Piše: 


Prošlogodišnja Noć muzeja zabilježila je rekordnih 350.000 posjetitelja koji su posjetili preko 180 muzeja u više od 100 hrvatskih gradova, a samo zagrebačke muzeje posjetilo je preko 180.000 posjetitelja, te je posebno vrijedna spomena činjenica da su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, te brojni programi na otvorenim gradskim prostorima.

Ovogodišnju Noć muzeja obilježit će posebne teme zaštite i očuvanja kulturne baštine kroz održivost i razvoj kulturne baštine, njene dostupnosti posjetiteljima, te integracije kulturnih ustanova i lokalnih zajednica. Sukladno tome, 31. siječnja u Muzeju Mimara kao središnji događaj Noći muzeja 2014.godine bit će svečano otvorenje izložbe nakita iz fundusa Zemaljskog muzeja u Sarajevu koji je od 2012. godine zatvoren za javnost, te će tom prigodom biti organizirana prodaja replika muzejskog nakita u korist Zemaljskog muzeja. Na taj način će hrvatska muzejska zajednica iskazati podršku kolegama iz Sarajeva.
{youtube}iNFD1hVCokQ{/youtube}

Hrvatsko muzejsko društvo, organizator Noći muzeja i ove godine posebnu podršku iskazuje uključivanju lokalnih zajednica u programe Noći muzeja, te naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova, kao što je mogući kulturno-turistički itinerer ''Meštrovićevim krajem'', koji se upravo profilirao tijekom proteklih Noći muzeja kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja.

Bogatstvo i raznovrsnost kulturne baštine i povezivanje lokalnih zajednica sa muzejima potvrdilo se kao kvalitetna podloga za promišljanje i razradu kulturno-turističkih itinerera i njihovu održivost tijekom čitave godine. Programi Noći muzeja 2014. tradicionalno su besplatni za sve posjetitelje, a sve obavijesti o programima moguće je vidjeti na službenim stranicama Noći muzeja 2014., www.nocmuzeja.hr, kao i na društvenim mrežama.
{youtube}7tPVBD6pG-o{/youtube}

sibold mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2