Skip to main content
  • 19.09.2011.

Novinar koji je dokumentirao povijest Detroit Techna

Prije nego je Motor City ‘urodio’ Movementom, postojao je Dan Sicko, novinar pionir koji nam je dao prvi pogled na explozivnu scenu underground elektronske muzike. Sicko je preminuo od očnog melanoma, rijetkog oblika raka očiju, prije dvadesetak dana. Imao je samo 42.g.

Piše: 


Sicko je bio freelance novinar za magazine Urb i Wired, a ujedno je i izdao poznatu knjigu ‘Techno Rebels’ (Buntovnici Techna) 1999. ‘Stvarno je velika stvar ovo reći, ali on je bio prvi čovjek koji je legitimizirao povijest techna u Detroitu’ rekao je Jason Huvaere Free Press-u, inace direktor Movement-a, elektroničkog muzickog Festivala u Detroitu.

‘Sada se svijet utapa u vijestima o techno muzici Detroita. Tome svemu prethodio je Dan, čovjek koji nije samo razumio povijest samog grada i elektronske muzike, nego je ujedno bio i povjesničar koji je to sve zabilježio na papiru.’
{youtube}18yfgKuYrLo{/youtube}

Sicko, koji je napisao ‘Techno Rebels’ nakon što ga je inspirirao sami pokret eksperimentalne underground scene Detroita 1980-ih, dokumentirao je povijest ‘očeva techna’ Juan Atkins-a, Derrick May-a, i Kevin Sounderson’a nakon što se žanr techna u Motor City-u uzdigao u nebesa. U 2010-oj Wayne State Press je izdao ‘Techno Rebels: Odmetnici elektronskog funk-a’, drugo opširnije izdanje u kojem su opisani detalji Detroit-a u samom nastajanju techna.

John Cathel, bolje poznat kao DJ Powdr Blu, rekao je kako je Sicko igrao važnu ulogu za Dj-eve kao i za same fanove. ‘On nije bio programer, ali je kao pisac koristio riječi kao da su same note,’ rekao je Cathel.

Žena Sicko-a, Amy Lobsiger, je rekla kako su ona i njihova 11-godisnja kći Anabel više nego zahvalne na financijskoj i psihološkoj pomoći koja im je ukazana preko stranice www.mattsicko.blogspot.com; na kojoj Lobsiger opisuje teška vremena koja su pogodila cijelu obitelj samim saznanjem o raku i troškovima liječenja.

‘Uvijek me privlacio Dan-ov posao, ali tek tijekom posljednjih dana počinjem shvaćati snagu njegovog utjecaja’, rekla je za kraj.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk