Skip to main content
  • 27.09.2018.

Onostrane fotografije Burning Mana fotografa daltonista!

Kada gori neka gori pošteno, jer sve ostalo je licemjerno i ne u duhu radikalno drugačijeg bijega od svega onog mondenog koje Burning Man sa svojih 10 pravila za ljubav, život, zajedništvo i kreativnost pruža.

Piše: 

Od male zigote na Baker plaži San Francisca 1986. Burning Man je u 32 godina prerastao svoju inicijalnu funkciju i pretvorio se u utopijsku priču kao da  koračaš ideološki naherenom pustopoljinom Mad Max franšize, no ovoga puta revolucije su one srca i svijesti. Da si slobodni duh, koji nakaradnosti onoga što se naziva suvremenom kulturom uzima k srcu kao destruktivne prakse ljudskog stanja i duha i da imaš idealno ogledalo svijeta kakav bi želio da bude, šanse se da bi se u njemu našli elementi Burning Mana.


 
Svake godine na tjedan dana u pješčanim dinama Black Rock pustinje u Nevadi 60 tisuća parova svjetskih stopala odluči živjeti san. Maleni pred veličinom umjetnosti i kreativnom iskrom oslobođenih potencijala, glazbe koja tutnji usahlim krajolikom i sasvim specifičnih pravila dobre volje spram svih ljudi, istomišljenici generiraju svoj privremeni svemir, rugajući se u lice društvenoj cenzuri ili sputavanju onoga što nosiš u sebi.

Ono što Burning Man stvara nije samo unutarnji spektakl otvaranja sebe u zajednici ravnopravnih lutalica i tragača za boljim rješenjima, već po pravilu po kojem sloboda rađa kreativnost, ovo unutarnje se translatira i na vanjski spektakl. Definicijom riječi "spekrtakl" dolaziš do onoga što se nužno gleda, što svojom vizualnosti grabi strune unutra i stvara emociju, tako da u ovoj povratnoj petlji Burning Man postaje obećana zemlja onih koji su odlučili život promatrati kroz rezove realnog objektivom fotoaparata.

Jedan ovakav upravo je samouki profesionalni fotograf Victor Habchy, koji godinama redovno posjećuje Burning Man i hvata svoje iskustvo onako kako je njegovom fotografskom oku prirodno. Rezultat ovog kreativnog razgovora nevjerojatno su sanjivo lijepe fotografije koje su ovjekovječile scene dostojne da budu divlje scenografije tvojih najluđih snova. Ovaj francuski daltonist (da, stvarno) u digitalnom živi OVDJE, a na Facebook plavosti OVDJE pa pođi, baci oko i daj poštovanje tamo gdje je zasluženo. Možda mu je biologija uzela sposobnost razlučivanja boja, no zato ga je debelo potkovala u osjetljivosti za inovativnu kompoziciju. Pa izvoli malo očni živac porna za bolji dan! Enjoy!


 

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk