Baner

Pero-FH kao učitelj u školi djeci pričao o glazbenoj povijesti i elektroničkoj glazbi

Ponedjeljak, 15 Travanj 2019

Što djeca danas slušaju u školama, primjerice u osnovnoj školi? Prema saznanjima od splitskih učenika, neki nastavnici puštaju im dalmatinske klape, neki Grašu, neki Olivera, a neki i elektroničku glazbu.


Ovaj potonji glazbeni žanr zapravo je raritet, a dogodio se sasvim slučajno i to u OŠ "Gripe" gdje su učenici ove srijede imali priliku čuti, vjerojatno po prvi put, kako zvuči kultni njemački sastav Kraftwerk, pioniri elektroničke glazbe te Jeff Millsa koji je ovoj mlađoj generaciji posve nepoznat.Ovu glazbenu edukaciju priredio im je učitelj informatike Pero Brčić, glavom i bradom poznati DJ Pero FullHouse koji je izazvao pozitivne reakcije svojih učenika.

- Vjerojatno se kao ni ja niste nadali da će djeca u osnovnoj školi ikad čuti Kraftwerk ili Jeff Millsa. E, pa danas se to dogodilo u školi gdje već neko vrijeme predajem informatiku. Pošto su nastavnici imali danas projektni dan gdje su imali priliku prezentirati određenu temu, kako je bilo prije, a kako danas, ja sam odabrao glazbeni vremeplov. Prvi sat sam prošao ukratko kroz glazbenu povijest da bi se zaustavio na elektroničkoj glazbi koju malo bolje poznajem. Pričao sam o počecima elektroničke glazbe, Kraftwerku, pionirima techna i housea, dj-ingu kao profesiji i hobiju, studijskoj i Dj tehnici. Donio sam opremu i u drugom dijeli su učenici imali priliku iskušati se za pravim DJ pultom. Nikad nešto slično nisu čuli ni vidjeli iz bliza i mogu reći da su se oduševili kao i ja - napisao je na svom profilu učitelj Pero.Ne sumnjamo da su se učenici oduševili jer su imali priliku čuti nešto nesvakidašnje, a što je krojilo glazbenu povijest. Uz ovaj glazbeni vremeplov, učenicima su nastavnici priredili niz zanimljivih tema u sklopu 'Projektnog dana' i to sve na temu tradicije i suvremenog doba.

Između ostalog, mogli su saznati kako su se nekad djeca igrala, kako se nekad plesalo, kako su se cure i momci upoznavali vani, što je značio dnevnik, a što spomenar i slično. Djeca su bila oduševljena, a vjerojatno su mnogi kod kuće pitali roditelje kriju li negdje kakav stari gramofon i koju ploču, prenosi Slobodnadalmacija.hr

Pero-FH kao učitelj u školi djeci pričao o glazbenoj povijesti i elektroničkoj glazbi